Wat is miso?
Miso is een gefermenteerde pasta van sojabonen afkomstig uit Japan. Het wordt gemaakt door sojabonen te mengen met zout en vaak ook granen zoals rijst of gerst, en vervolgens te laten fermenteren met behulp van koji (schimmels), die enzymen produceren die de fermentatie in gang zetten. De duur van de fermentatie, het soort granen en de verhouding van ingrediënten bepalen uiteindelijk de smaak, textuur en kleur van de miso.
Verschillende soorten miso
Er zijn verschillende soorten miso verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke smaakprofiel en toepassingen. De meest voorkomende soorten zijn:
- Witte miso (shiromiso): Dit is een milde, zoetere miso met een lichte kleur. Het wordt vaak gebruikt in soepen, dressings en sauzen.
- Rode miso (akamiso): Rode miso heeft een diepere en zoute smaak en een rijke, donkere kleur. Het is ideaal voor het maken van stevige stoofschotels, marinades en misosoep.
- Gele miso (shinshu miso): Gele miso zit ergens tussen witte en rode miso in qua smaak en kleur. Het is veelzijdig en kan in verschillende gerechten worden gebruikt.
- Hatcho miso: deze miso is gemaakt van 100% sojabonen en heeft een sterke, robuuste smaak. Het wordt vaak gebruikt voor krachtige stoofpotten en sauzen.
Leer miso gebruiken
Nu je bekend bent met de verschillende soorten miso, laten we eens kijken naar enkele creatieve manieren waarop je dit heerlijke ingrediënt kunt gebruiken:
- Misosoep: Een klassiek gerecht dat in geen enkele Japanse maaltijd mag ontbreken. Misosoep kan worden bereid met witte, rode of gele miso en wordt vaak geserveerd met tofu, zeewier en groenten. Vis en zeevruchten zijn ook een goede toevoeging!
- Marineren met miso: Miso is een uitstekende marinade voor vlees, vis en groenten. Laat je ingrediënten marineren in een mengsel van miso, sake, mirin en suiker voor een smaakvolle en sappige maaltijd.
- Misoboter: Meng miso met boter voor een smaakvolle smeersel voor geroosterde groenten, maïs op de kolf of brood.
- Dressings: Maak een heerlijke saladedressing door miso te mengen met sesamolie, rijstazijn, sojasaus en een beetje honing.
- Ramen: Voeg een lepel miso toe aan je huisgemaakte ramensoep voor een extra diepe umamismaak.
- Glazuur: Gebruik miso als basis voor een glazuur voor gegrilde vis, kip of groenten.
- Desserts: Ja, miso kan zelfs in desserts worden gebruikt! Probeer miso in koekjes, brownies of ijs voor een verrassend smaakaccent. Miso past ook heerlijk bij banaan!
Miso is niet alleen een smaakmaker, maar het biedt ook gezondheidsvoordelen, zoals probiotica en antioxidanten. Het is een must-have in de keuken voor diegenen die op zoek zijn naar nieuwe smaakdimensies en culinaire avonturen.
Leuk om weten is dat miso niet enkel kan gebruikt worden in Japanse gerechten, het kan ook die fantastische umami toevoegen aan zoveel verschillende bereidingen. Voeg maar eens een lepeltje misopasta toe aan je spaghettisaus! Tenslotte is het ook nog goed om weten om miso niet te laten doorkoken, dan verliest het van zijn smaak- en gezondheidsvoordelen, voeg dus bij voorkeur pas op het einde van je bereiding toe. Miso blijft trouwens héél lang goed, bewaar in een gesloten verpakking in de koelkast.
Dus, waar wacht je nog op? Durf experminteren en ontdek de magie van deze umami-schat die je gerechten naar een hoger niveau zal tillen. Of je nu een traditionele misosoep wilt bereiden of een gewaagd nieuw recept wilt uitproberen, miso zal zeker een onvergetelijke indruk achterlaten!
We geven je alvast wat inspiratie!
Sticky miso aubergine met rijst, Chinese kool en komkommer
Een heerlijk Aziatisch gerechtje, met lekkers van bij ons. Wist je dat aubergine, Chinese kool (hoewel de naam anders doet vermoeden) en komkommer groenten zijn die volop op Belgische grond gekweekt worden? De miso geeft de aubergine een heerlijke Oosterse touch! Proef het vooral zelf, want deze week kan je dit verrassende gerecht bij Foodbag.be bestellen!
Oosterse salade met een vinaigrette van miso
Deze heerlijke Oosterse salade met glasnoedels en groentjes is makkelijk en snel te bereiden. De vinaigrette geeft het een lekkere, extra twist. Bekijk recept
Geroosterde jonge wortels met miso
Lekker als bijgerecht zijn deze geroosterde jonge wortels. De vinaigrette geeft een frisse, Aziatische toets aan de groenten. Gezond en makkelijk. Bekijk recept
Geglazuurde zalm met miso en sriracha
Deze geglazuurde zalm met is lekker pikant. Dit makkelijk gerecht eet je best met wat rijst, om de pittigheid van de sriracha te blussen. Bekijk recept
Buddha bowl met rijstnoedels, teriyaki paddenstoelen en misodressing
Een heerlijke, gezonde lunch (of avondmaal), deze kleurrijke buddha bowl met rijstnoedels, portobello champignons met teriyaki 'glaze' en een regenboog aan lekkere groentjes. De zalige dressing maakt het gerecht helemaal af. Een vegan toppertje! Bekijk recept
Okonomiyaki van Chinese kool met champignons en mierikswortelmayo
We maken een populaire hartige Japanse pannenkoek op basis van geraspte kool, bloem en eieren: okonomiyaki. De twee sausjes die 'm vergezellen geven lekker veel diepgang en pit. Bekijk recept
Ramen met shiitake en tofu
Ramen is een Japanse noedelsoep. Ideaal als lunch. Hier in een vegetarische versie met shiitake, een zachtgekookt eitjes en tofu. Heerlijk! Bekijk recept