Veel mensen vieren Valentijn op restaurant, maar ik heb er dit jaar voor gekozen om thuis een leuk en romantisch dinertje in elkaar te steken. Met één extra uitdaging: een volledig veganistisch etentje!

Aziatisch getinte aubergine met miso en rijst
Aziatisch getinte aubergine met miso en rijst


Ik probeer een aantal keer per week vegetarisch te eten, en probeer nu ook meer en meer de veganistische variant. Dit is een extra uitdaging aangezien er geen dierlijke producten gebruikt mogen worden (neen ook geen ei!). En ik verschiet er telkens weer van hoe lekker dit kan zijn! Je leest het goed…kan zijn. Ik ben namelijk opgevoed met het idee dat alle vegetariërs hippies waren en dat een maaltijd niet compleet was zonder een goed stuk vlees. Ik vrees dat mijn vader zich zou omdraaien in zijn graf moest hij weten dat ik nu regelmatig vegetarisch, en meer nog veganistisch kook. Eigenlijk zijn we het perfecte voorbeeld van de flexitariër: een beetje vlees, een beetje vis en heel veel groenten. Of zoals mijn dochter van vijf zegt: 'Ik ben vegetariër maar eet wel nog worstjes'.

Nieuwsgierig naar mijn Vegan Valentijn menu?


Aangezien Valentijn dit jaar op een zondag valt heb ik voldoende tijd om alles voor te bereiden, zodat ik tijdens het etentje zelf enkel en alleen maar aandacht hoef te hebben voor mijn lief.

Lekkere geroosterde noten met kruiden
Lekkere geroosterde noten met kruiden


Laten we beginnen met een lekker aperitiefje. Champagne is vegan, gelukkig maar dus zet ik zeker een flesje bubbels koud. Hier worden dan gebakken kikkererwten of geroosterde noten bij geserveerd.

Een wortelsoepje met kokos en koriander
Een wortelsoepje met kokos en koriander


Als voorgerecht ga ik voor een lekkere soep zoals wortelsoep met kokos en koriander die ik dan als een cappuccino kan opdienen.

Als hoofdgerecht kies ik voor één van mijn favoriete groenten in de hoofdrol, de aubergine. Ik vind het geweldig om te zien wat je allemaal met deze groente kan doen: stomen, grillen, stoven, frituren. Aubergine past ook perfect bij zowel Italiaanse gerechten als Aziatische gerechten en laat dat nu net mijn twee favoriete keukens zijn. Vandaar ook de twijfel over het hoofdgerecht….kies ik voor de Italiaanse versie met een ovenschotel van aubergine of gaan we voor een eerder Aziatische getinte aubergine met miso?

Een lekkere ovenschotel met aubergine voor Valentijn
Een lekkere ovenschotel met aubergine


Het dessert om Valentijn af te sluiten wordt een ananascarpaccio met mangodressing en bij de thee of koffie nog wat pure chocolade of dadelnotenballetjes.

Een frisse carpaccio van ananas met mangodressing
Een frisse carpaccio van ananas met mangodressing


Wat denk je? Zou jij met Valentijn ook eens een keer vegan kunnen eten?