Gebakken gnocchi met pastinaakcrème, gekaramelliseerde sjalotten en salie

35 MIN
2 personen
Gebakken gnocchi met pastinaakcrème, gekaramelliseerde sjalotten en salie

Gnocchi, deegballetjes op basis van aardappel, is het Italiaanse meervoud van gnocco, wat klontje betekent. En om debat te vermijden aan tafel: gnocchi spreek je uit als 'njokki'. Graag gedaan!

Ingrediënten

  • 1½ pastinaken
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode chilipeper
  • 3 sjalotten
  • ½ blokje groentebouillon
  • 10 gr salie
  • 5 gr verse tijm
  • 300 gr aardappelgnocchi
  • 50 gr kruidensla
  • boter
  • scheutje plantaardige melk
  • 1 kl honing of zoetstof
  • scheutje rode wijnazijn
  • zout en zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de pastinaak in blokjes van max. 2 cm (schillen hoeft niet). Hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak de peper fijn. Schep de pastinaak samen met de knoflook en rode chilipeper in een diepe pot. Voeg gezouten water toe, tot de pastinaak tot de helft onder staat. Vul aan met plantaardige drink/melk tot de pastinaak volledig onder staat, breng aan de kook en kook in zo'n 15 min. gaar.
  2. Snijd de sjalot in de lengte in 4, grotere exemplaren in 6. Los het bouillonblokje op in 75 ml warm water per persoon.
  3. Smelt een klontje boter in een pot en bak de sjalot samen met de tijm 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de honing/zoetstof toe. Blus het geheel met de rode wijnazijn en de groentebouillon. Laat de stukjes sjalot vervolgens 15 min. smoren op zacht vuur met het deksel op de pot. Roer regelmatig om en voeg wat extra water toe als de sjalotten dreigen aan te branden.
  4. Giet de helft van het kookvocht van de pastinaak af en mix de pastinaak met de rest van het kookvocht tot een smeuïge crème. Kruid met zout en voldoende zwarte peper.
  5. Smelt een goeie klont boter in een pan en bak de gnocchi samen met de salie zo'n 5 min., tot de gnocchi mooi bruin kleuren (zie tip).
  6. Serveer de pastinaakcrème met de gebakken gnocchi, gesmoorde sjalotten en kruidensla. Smakelijk!
  7. TIP: Zorg dat de salieblaadjes goed droog zijn. Dat zorgt voor minder gespetter van de boter en geeft een krokanter resultaat.