Oesterzwam dankt zijn naam aan de vorm: het hoedje van de paddenstoel heeft wat weg van een oesterschelp. Ze groeien ook samen in groepen, net zoals oesters op een oesterbank. Qua smaak en textuur leunt hij eerder aan bij vlees: eens (stevig!) gebakken, heeft de paddenstoel een mooie malse structuur binnenin en een krokant korstje aan de buitenkant, en een mooie volle, zelfs romige smaak. Wij zijn helemaal fan! 

Oesterzwammen bewaar je best in de koelkast, maar zorg ervoor dat ze kunnen 'ademen', verwijder dus plastiekfolie, moest die erop zitten. Net zoals andere paddenstoelen, was je oesterzwammen best niet voor gebruik. Snij eventueel het onderste stukje van de steel weg en donkere plekjes en borstel ze schoon. Kleintjes kan je in hun geheel laten, grotere exemplaren kan je gemakkelijk in reepjes scheuren. Zo behouden ze hun mooie structuur. Als je ze zou snijden, snij dan in ieder geval mee in de richting van de lamellen. Zo hebben ze zelfs iets weg van 'pulled pork', een originele en smaakvolle vervanger!

Om ze te bakken, verwarm je olie of boter op een hoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe, zorg dat ze goed verspreid liggen in de pan. Kruid met peper en voeg eventueel knoflook en kruiden zoals tijm of oregano toe. Schep ze niet heel de tijd om, maar laat ze een mooi goudbruin korstje krijgen. Eens goed gebakken, kruid met zout. Doe dit niet te vroeg, want zout zorgt ervoor dat de champignons vocht aflaten, waardoor ze eerder koken dan bakken, en dat willen we uiteraard niet.

Nu je weet hoe je oesterzwammen perfect moet bakken, geven we je graag enkele heerlijke bereidingen mee. Ze zijn zowel overheerlijk in vegetarische gerechten als in combinatie met een stukje vlees. Geniet van deze herfstige toppers!


Romige linguine met oesterzwammen, spinazie en truffelolie


Romige linguine met oesterzwammen, spinazie en truffelolie
Dit is zo'n gerecht dat iedereen aan tafel met veel goesting verorbert, maar dat amper inspanning vraagt. Het likje truffelolie zorgt voor de ultieme finishing touch. Klinkt zalig toch? Goed nieuws, want deze topper kan je deze week bestellen bij de 15gram-selectie van Foodbag.be, hierzo!



Pita met 'pulled' oesterzwammen


Pita met 'pulled' oesterzwammen
Wat een vondst, deze 'pulled' oesterzwammen. Het doet wat aan 'pulled pork' denken, maar dan in een heerlijke vegetarische versie! We maken er pita's mee, gevuld met de pulled oesterzwammen, gemarineerde sjalot en een zalig looksausje en ook nog een slaatje erbij. Een vegetarische topper! Bekijk recept



Rosbief met witloofstoemp en oesterzwammen


Rosbief met witloofstoemp en oesterzwammen
De herfst op je bord! Vandaag kiezen we voor een sappig gebakken stukje rosbief geserveerd met een stoemp van gekarameliseerd witloof en gebakken oesterzwammen. Aan tafel! Bekijk recept



Parmezaanpuree met gebakken oesterzwammen en geitenkaas


Parmezaanpuree met gebakken oesterzwammen en geitenkaas
Veggie delight! Deze heerlijke smeuïge aardappelpuree met parmezaan, lekker krokant gebakken oesterzwammen en frisse, zachte geitenkaas om het af te werken. Lekker winters en toch vegetarisch, het kan! Bekijk recept



Bami goreng met oesterzwammen


Bami goreng met oesterzwammen
Bami goreng zijn gewokte noedels, hier in een vegetarische versie met oesterzwammen, prei, chilipeper en een lekker sausje op basis van gember en sojasaus. Bekijk recept



Fregola sarda met oesterzwam, pistache, grillkaas en sinaasappeldressing


Fregola sarda met oesterzwam, pistache, grillkaas en sinaasappeldressing
Een winterse pastasalade? Het kan én het is overheerlijk! We maken fregola sarda, dat zijn pastabolletjes uit Sardinië met een heerlijke bite, met gebakken oesterzwammen, rucola, crunchy pistachenootjes, smeuïge grillkaas en een verrassende sinaasappeldressing voor erbij. Smakelijk! Bekijk recept



Taco's met oesterzwammen, gekaramelliseerde ui en tomatensalsa


Taco's met oesterzwammen, gekaramelliseerde ui en tomatensalsa
Vegetarische taco's met oesterzwammen. Daarbij komt licht zoete gekaramelliseerde ui en een heerlijke frisse tomatensalsa. Dat zal smaken! Bekijk recept



Udonnoedels met oesterzwammen, spinazie en een spiegelei


Udonnoedels met oesterzwammen, spinazie en een spiegelei
Een snelle, lichte, vegetarische én gezonde maaltijd, geïnspireerd op de Japanse keuken. Gewokte oesterzwammen, knoflook, gember en spinazie met daarbij voedzame udonnoedels en een soja-limoensausje. Serveer er een spiegelei bij, een perfecte combinatie! Bekijk recept



Oesterzwammen, spek, pastinaak en krieltjes van de bakplaat


Oesterzwammen, spek, pastinaak en krieltjes van de bakplaat
Oesterzwammen, gerookte spekblokjes, pastinaak en krieltjes gaan allemaal op 1 bakplaat samen de oven in, en garen samen. Hoe gemakkelijk is dat? Serveer met frisse rucolasla en je hebt een supersnelle en overheerlijke maaltijd. Geniet ervan! Bekijk recept