Voor deze gemakkelijke techniek maak je een saus van smaakmakers. Het is interessant om contrasterende smaken te gebruiken, zoals vaak wordt gedaan in de Aziatische keuken. Typisch is er een zoete component die zorgt voor een heerlijke kleverige karamellisatie. Je kan suiker of honing gebruiken, of wat dacht je van Luikse siroop? Lekker van bij ons. Voor het zoute aspect werkt sojasaus uitstekend. Een zure component heb je met bijvoorbeeld balsamico azijn of citrussap.
Laat je ingrediënten eerst marineren in een deel van de saus. Heb je tijd? Dan mag dat best een paar uur duren. Door te marineren zal de smaak intrekken, en het maakt je ingrediënten ook malser. Tijdens het koken smeer je de rest van de saus over het ingredient dat je wil lakken. Om dat gelijkmatig te doen, komt een borstel of penseel van pas. Eenvoudig, en je gerecht is meteen zoveel rijker aan smaak.
We selecteerden 7 recepten om je vingers van af te lakken.
Gelakte zalm met gebakken noedels
Gelakte zalm is een heerlijk sappig stukje zalm die je inwrijft met een lekker sausje met honing bij. Daarbij komen gebakken noedels met peultjes en broccoli. Bekijk recept
Steak met gelakte aubergine en aardappelpartjes
Niet de steak maar de aubergine is de ster van deze maaltijd! De stukjes aubergine worden eerst gemarineerd, dan gebakken en 'gelakt' met de marinade, heerlijk! Bekijk recept
Gelakte zalm met wokgroenten en rijst
Een eenvoudig wokgerecht, dat toch luxueus proeft, dankzij de heerlijke gelakte zalm. Heel gemakkelijk om klaar te maken, zo goed als geen snijwerk en toch met een schitterend resultaat! Laat het smaken! Zin in? Bestel dit gerecht deze week met de 15gram Foodbox!
Gelakte kip met gebakken rijst en broccoli
Dit is echt comfortfood, op z'n Aziatisch! Met honing gelakte kip met smaakvolle gebakken rijst en broccoli, lekker en voedzaam! Bekijk recept
Sobanoedels met gelakte veggieburgers, paksoi en courgette
Een lekker vegetarisch noedelgerecht met bijzondere reepjes gelakte groenteburger. Dit moet je proeven! De knapperige gewokte groenten maken het helemaal af. Bekijk recept
Gelakt gehaktbrood met Luikse siroop, boontjes en geroosterde krieltjes
Vandaag maken we een variatie op Luikse balletjes, met een heerlijk en origineel 'gelakt' gehaktbrood met Luikse siroop. Daarbij serveren we gekookte boontjes en geroosterde krieltjes. Een nieuwe Belgische klassieker? Bekijk recept
Balsamico kip caprese met rozemarijnaardappelen
Een gerecht bomvol Italiaanse smaken. Lekker sappige kip, gelakt met een zelfgemaakte balsamicosiroop en bedekt met plakjes mozzarella die er mooi over smelten. Bekijk recept