Gelakt gehaktbrood met Luikse siroop, boontjes en geroosterde krieltjes

45 MIN
2 personen
Gelakt gehaktbrood met Luikse siroop, boontjes en geroosterde krieltjes

Vandaag maken we een variatie op Luikse balletjes, met een heerlijk en origineel 'gelakt' gehaktbrood met Luikse siroop. Daarbij serveren we gekookte boontjes en geroosterde krieltjes. Een nieuwe Belgische klassieker?

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 bio-ei
  • 2 el paneermeel
  • ¼ blikje tomatenpuree
  • 1 cup Luikse siroop
  • ½ runderbouillonblokje
  • 400 g krielaardappelen
  • 300 g sperziebonen
  • 2 el olijfolie
  • 1½ el boter
  • 1 el bloem
  • 1 kl wittewijnazijn
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snij de sjalotten fijn. Doe het gehakt in een kom. Voeg de helft van de fijngesneden sjalot, het ei (de eieren) en het paneermeel toe. Kruid met peper en zout. Vorm er een gehaktbroodje van (voor 4 personen: maak het gehaktbrood niet te 'hoog', zodat het gaar is) en plaats in een ingevette ovenschaal. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Smelt de rest van de boter in een pan en voeg de rest van de sjalot toe. Stoof glazig in 2 minuten en strooi er dan de bloem over. Laat kort bakken en voeg de aangegeven hoeveelheid tomatenpuree, wittewijnazijn en Luikse siroop toe. Schenk er per persoon 100 milliliter water bij. Verkruimel er de aangegeven hoeveelheid bouillon over. Meng goed en laat even indikken. Kruid met peper en zout. Neem het gehaktbrood uit de oven en schenk er de helft van de saus over. Strijk eventueel uit met een borsteltje. Zet opnieuw 25-30 minuten in de oven.
  4. Was de krieltjes en halveer ze. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hier de aardappelen op. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halfweg om.
  5. Snij de uiteinden van de sperziebonen. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de sperziebonen 7 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  6. Meng de extra vierge olijfolie met de balsamico, kruid met peper en zout. Dit is de dressing.
  7. Haal het gehaktbrood uit de oven en snij in plakjes. Serveer de plakjes gehaktbrood met de boontjes, de geroosterde krieltjes en de rest van de saus.

Dit is een recept dat werd ontwikkeld voor onze 15gram Foodbox.
Ontdek hier de recepten die je deze week kan bestellen tot donderdagmiddag 12u.



VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 869.69 kcal
Koolhydraten 72.92 g
waarvan suikers 14.21 g
Vet 47.16 g
waarvan verzadigd 17.28 g
Proteïnen 38.17 g
Vezels 12.25 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin