Gehaktballetjes! Ze zijn als een leeg canvas in de keuken; je kan er zoveel kanten mee uit en ze passen in zowat elke stijl. Eenvoudig te maken: gehakt afkruiden, mengen met eventueel nog andere ingrediënten en rollen maar. Of je ze nu bakt, kookt, of laat sudderen in een saus; ze smaken altijd en zijn daarenboven ook nog eens heel budgetvriendelijk.

En met deze pro tips kunnen ze echt niet mislukken:

  • Selecteer het juiste gehakt. Rund-, varkens- of lamsgehakt zijn vetter en zullen malsere balletjes geven. Kip- en kalkoengehakt zijn magerder, maar kunnen al snel te taai worden. Om dat te vermijden kan je een beetje vocht toevoegen bij je gehaktmengsel (melk, ijskoud water, koude bouillon of tomatensap). De beste smaak krijg je door verschillende soorten gehakt te mengen.

  • Houd alles zo koud mogelijk. Gebruik liefst een gekoelde kom en zorg dat al de voorgebakken ingrediënten volledig afgekoeld zijn. De reden is dat anders het vet van het vlees smelt en dat is niet alleen onhandig maar het kan ook leiden naar een minder sappig resultaat.

  • Soms voegen we paneermeel of een ei toe. Het zijn bindmiddelen die als doel hebben dat je balletjes niet uit elkaar vallen. Maar pas op, ze kunnen ook uitdrogen. Voeg een beetje vocht toe, bijvoorbeeld een scheutje melk als de gehaktmengeling te droog is.

  • Gemengd is gemengd. Meng niet langer dan noodzakelijk.

  • Test je mengeling. Nee, daar hoef je geen rauw vlees voor te eten. Bak gewoon een klein beetje apart in de pan. Zo kan je de afkruiding nog bijsturen of eventueel nog vocht toevoegen.

  • Maak je handen vochtig met water of olie om de balletjes te rollen. Dan blijft er minder gehakt plakken.

  • Rol met zachte hand want als het gehakt te hard is samengeperst worden de balletjes te compact en taai. Tip: gebruik een ijsschep.

  • Alvorens ze te bakken kan je de balletjes eerst koken. Zo ben je zeker dat ze binnenin helemaal gaar zijn en dat is vooral handig bij grotere exemplaren. Wanneer ze gaar zijn komen ze bovendrijven.

  • Bak de balletjes eerst op een hoog vuur rondom rond voor een krokant korstje en laat ze daarna verder doorgaren op een zacht vuur. Indien nodig kan je blussen met een beetje water. Dat doorgaren is natuurlijk niet nodig bij reeds voorgekookte balletjes.

  • Controleer of een gehaktbal klaar is door er met de onderzijde van een vork op te drukken. Is er weinig weerstand of ontstaat er een deukje of scheurtje? Dan is hij nog niet klaar.

  • En is het resultaat dan toch nog te droog? Prik er gaatjes in met een tandenstoker en drop ze in een saus of bouillon. Binnen een half uur absorberen ze terug voldoende vocht. En heb je niet zoveel tijd? Doe dit, maar snij ze in twee. Minder mooi natuurlijk, maar wel terug lekker!`


En dan nu: let's get rollin!


Gehaktballetjes met geroosterde aardappelen en blackwellsaus


Gehaktballetjes met geroosterde aardappelen en blackwellsaus
Blackwellsaus eten we meestal bij een stukje varkensvlees, maar waarom eens niet bij lekkere gehaktballetjes? De combinatie is zowel verrassend als overheerlijk, al zeggen we het zelf! Daarbij komen blokjes geroosterde aardappel en een frisse crunchy salade. Laat het smaken! Bekijk recept



Pompoenstoofpotje met gehaktballetjes en geplette aardappelen


Pompoenstoofpotje met gehaktballetjes en geplette aardappelen
Pompoen, gehaktballetjes, krokante aardappeltjes... wat wil je nog meer op een koude, winterse dag? Bekijk recept



Snelle rendang gehaktballetjes met boontjes en rijst


Snelle rendang gehaktballetjes met boontjes en rijst
Rendang is een heerlijk kruidig stoofpotje uit Indonesië. Zoals dat vaak gaat met stoofpotjes, moet het lang opstaan. Wij hebben een snelle en originele versie ontwikkeld, met gehaktballetjes erbij. Verrassend smaakvol en best gemakkelijk om te maken. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Gehaktballetjes in mosterdsaus met geroosterde tomaten en hasselback aardappeltjes


Gehaktballetjes in mosterdsaus met geroosterde tomaten en hasselback aardappeltjes
Gehaktballetjes in een heerlijke romige mosterdsaus met originele geroosterde tomaten bij en schattige hasselback aardappeltjes. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Zweedse balletjes met gnocchi en veldsla


Zweedse balletjes met gnocchi en veldsla
Sweden meets Italy in dit originele gerecht met köttbullar, de typische mosterd-roomsaus en gnocchi erbij. Veldsla zorgt voor een fris element. Gemakkelijk en snel, in 15 minuten kan je aan tafel! Bekijk recept



Luikse balletjes met geroosterde aardappelen en boontjes


Luikse balletjes met geroosterde aardappelen en boontjes
Een klassieker van over de taalgrens: Luikse gehaktballetjes in een heerlijke saus met Luikse siroop. Daarbij komen gestoofde sperzieboontjes met sjalot en geroosterde aardappelen. Een eenvoudige combinatie die o zo lekker smaakt! Bekijk recept



Shakshuka met kefta


Shakshuka met kefta
We maken een variatie op de vegetarische Midden-Oosterse klassieker shakshuka, ditmaal mét gehaktballetjes. Ook de eitjes mogen blijven, en de eierdooier zal voor een heerlijk sausje zorgen bij dit originele gerecht. Laat het smaken! Bekijk recept



Goulashballetjes met rijst


Goulashballetjes met rijst
Oh wat zijn wij fan van goulash, het Hongaarse stoofpotje, dat bij voorkeur urenlang staat te pruttelen op het vuur. Nu hebben wij daar op een weekavond ook niet vaak tijd voor, en daarom bedachten we deze originele en verrassend lekkere maar vooral snelle variatie op de klassieker. Bekijk recept



Midden-Oosterse wortelpuree met kippenballetjes en chermoula


Midden-Oosterse wortelpuree met kippenballetjes en chermoula
Middle East meets West! We maken een originele wortelpuree in combinatie met kruidige kippengehaktballetjes en chermoula. Dat is een Marokkaanse kruidensaus die als marinade maar dus ook als topping kan gebruikt worden voor dit heerlijke gerecht. Bekijk recept



Kippenballetjes in tomaat-paprikasaus en pastinaakfrietjes


Kippenballetjes in tomaat-paprikasaus en pastinaakfrietjes
Zuiders en toch ook met een herfstig tintje: deze kippenballetjes in tomaat-paprikasaus en pastinaakfrietjes moet je zeker eens proberen. Lekker licht en toch zo smaakvol. Smakelijk! Zin in? Bestel dit gerecht deze week bij de 15gram Foodbox