Luikse balletjes met geroosterde aardappelen en boontjes

30 MIN
2 personen
Luikse balletjes met geroosterde aardappelen en boontjes

Een klassieker van over de taalgrens: Luikse gehaktballetjes in een heerlijke saus met Luikse siroop. Daarbij komen gestoofde sperzieboontjes met sjalot en geroosterde aardappelen. Een eenvoudige combinatie die o zo lekker smaakt!

Ingrediënten

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 2 sjalotten
  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 bio-ei
  • 2 el paneermeel
  • ¼ blikje tomatenpuree
  • 1 cup Luikse siroop
  • ½ runderbouillonblokje
  • 250 g sperziebonen
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 1 el bloem
  • 1 kl wittewijnazijn
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappelen en snij ze in blokjes van 2 cm. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hier de aardappelen op. Besprenkel met de olijfolie, kruid met peper en zout en zet 18-20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halfweg om.
  2. Snij de sjalotten fijn. Doe het gehakt in een kom. Voeg de helft van de fijngesneden sjalot, het ei (de eieren) en het paneermeel toe. Kruid met peper en zout. Meng en vorm met vochtige handen balletjes ter grootte van een golfbal.
  3. Smelt de helft van de boter in een pan en bak de gehaktballetjes rondom aan in 5 minuten. Schep de balletjes uit de pan en bewaar ze onder aluminiumfolie.
  4. Smelt de rest van de boter in de pan en voeg de rest van de sjalot toe. Stoof glazig in 2 minuten en strooi er dan de bloem over. Laat kort bakken en voeg de tomatenpuree, wittewijnazijn en Luikse siroop toe. Schenk er per persoon 100 milliliter water bij. Verkruimel er de bouillon over. Meng goed en laat even indikken. Kruid met peper en zout.
  5. Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus, zet een deksel op de pan en laat 10 minuten verdergaren. Roer af en toe om.
  6. Snij de uiteinden van de sperziebonen. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de sperziebonen 7 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  7. Serveer de Luikse balletjes met de sperziebonen en de geroosterde aardappelen.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 893.76 kcal
Koolhydraten 71.46 g
waarvan suikers 13.65 g
Vet 50.8 g
waarvan verzadigd 19.71 g
Proteïnen 37.61 g
Vezels 11.38 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin