De zoete aardappel hoeven we niet meer voor te stellen zeker? Een tiental jaren geleden hadden we er hier nog maar amper van gehoord, maar (gelukkig!) vind je deze knol tegenwoordig overal heel gemakkelijk. En alvast een handig weetje: zoete aardappel is géén familie van de 'gewone' aardappel, en dus een groente.

Zoete aardappel wordt ook wel een bataat genoemd en is herkenbaar aan zijn meestal fel oranje vruchtvlees en zacht-zoete smaak. Er bestaan trouwens nog veel meer kleuren en soorten zoete aardappel, wel 400! Van wit tot violet. Een zoete aardappel heeft een stevige, gladde bruine schil, die ook eetbaar is, als je hem goed wast.

Hoewel bataat dus geen familie van de aardappel is, kan je hem wel op dezelfde manier bereiden: in puree, als frietjes, geroosterd in de oven, gebakken of gekookt. Let wel: het duurt net iets minder lang dan gewone aardappelen. Handig toch? Kinderen zijn er trouwens verzot op!

Wij zijn ook grote fan en lijsten hier dan ook onze favoriete recepten met zoete aardappel op, telkens in een andere vorm!

Mediterraanse street food frietjes


Mediterraanse street food frietjes

Deze heerlijke zoete aardappelfrietjes uit de oven zijn een echte ontdekking! Ze zijn geïnspireerd op de zalige frietjes bomvol groenten en sausjes die je op straat kan kopen in Zuiderse landen. Bij 'onze' zoete frietjes komt tzatziki, een frisse tomatensalade en verkruimelde feta. Dit moet je proeven! 

Salade van spelt en zoete aardappel


Salade van spelt en zoete aardappel

Deze salade van spelt en zoete aardappel is lekker licht en zit toch bomvol smaak en goede voedingsstoffen. Heerlijk als lunch of licht avondmaal.

 

Stoofpotje van kip en zoete aardappel


Stoofpotje van kip en zoete aardappel

Een gemakkelijk, licht en vooral smaakvol stoofpotje? Dan ben je aan het goede adres! Dit originele gerecht met blokjes kip, zoete aardappel en ui in een verrassende saus van sinaasappel, curry en tomaat zal jou en je tafelgasten met plezier doen smullen.

 

Fetakroketjes met geroosterde zoete aardappelsalade


Fetakroketjes met geroosterde zoete aardappelsalade

Klaar voor een vegetarische topper? Deze zalige zelfgemaakte fetakroketjes moét je proeven. Een heerlijk krokant korstje, terwijl de fetakaas zachtjes wegsmelt... Genieten! Daarbij komt een heerlijke salade van geroosterde zoete aardappelplakjes, spinazie en snel ingelegde rode ui.

 

Steak met zoete aardappelpuree


Steak met zoete aardappelpuree en rucola

Zo at je steak nog nooit! Deze combinatie van de licht pittige zoete aardappelpuree met de rundersteaks met sojasaus is verrassend, overheerlijk en bovendien klaar in 20 minuten. Een origineel fusion-gerecht met smaken van over heel de wereld.

 

Chili con carne met gepofte zoete aardappel


Chili con carne met gepofte zoete aardappel

Een heerlijke pittige klassieker uit Mexico, maar dan in een snelle en originele versie! Chili con carne met een gepofte zoete aardappel, zure room en cheddar erbij.

 

Zoete aardappelmuffin


Zoete aardappel muffin

Wist je trouwens dat je ze ook kan gebruiken in desserts? Meer zelfs, ze geven er een gezonde toets aan. Wat wil je nog meer?