Wat ga jij klaarmaken op de Belgische feestdag? Wat denk je van onze 'plat national'? Jawel, stoofvlees met frietjes. Uitstekende keuze! Heerlijk draadjesvlees dat lekker lang pruttelde op het vuur, met een vlezig sausje op basis van bier en natuurlijk mag de boterham met mosterd ook niet ontbreken! Of vind je het te warm om een stoofpotje te maken, ook daarvoor hebben we een hele goede en snelle 'hack', lees vooral verder!

Hoe je nu het lekkerste stoofvlees bereidt? We geven onze beste tips!



  1. Een lekker stoofpotje begint met de keuze van het juiste vlees. Klassiek wordt er voor Belgisch stoofvlees rundvlees van de schouder of nek gebruikt. Dit zijn stukken vlees die veel 'gewerkt' hebben, en dus wat taaier zijn. Door het vlees traag en lang te stoven, wordt het botermals. Je kan trouwens ook stoofvlees van het varken gebruiken, of varkenswangen. Die laatste hebben ook een kortere bereidingstijd nodig en zijn iets verfijnder van smaak. Verder snijden we pezen altijd weg van het vlees (de witte stukjes), dat zorgt ook voor een malser resultaat. Snij de stukken in gelijke blokjes van een 2-tal centimeter groot. Dit verkort de bereidingstijd ook wat en zo heb je hapklare brokjes. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voor je eraan begint, leg het dus op tijd uit de koelkast. Kruid royaal met peper en zout.

  2. Het is belangrijk om het vlees mooi dicht te schroeien in een stoofpot. Doe dit in goede boter voor het lekkerste resultaat. Bak alle stukjes vlees mooi rondom donkerbruin. Leg dus niet teveel stukken tegelijk in de stoofpot, bak ze aan in verschillende keren. Als je niet genoeg ruimte laat tussen de stukken, ligt het vlees te sudderen en zal het niet mooi aankorsten. Je zal ook merken dat de bodem van je stoofpot donker kleurt. Let op dat het niet verbrandt, maar deze 'aanbaksels' zullen heel belangrijk zijn voor de smaak van je stoofpotje, koester ze dus en hou alles goed in de gaten.

  3. Schep alle vleesblokjes uit de stoofpot en voeg opnieuw een flinke klont boter toe. Stoof uien in ringen aan. Reken zeker 1 ui per persoon. Je kan eventueel ook wortel toevoegen. Door de lange gaartijd zullen de groenten helemaal 'oplossen' in de saus, maar ze zorgen wel nog voor textuur, smaak en voedingsstoffen. Laat de uien goed zacht worden, en schep regelmatig om, zodat de aanbaksels (je weet wel, die smaakbommetjes) goed loskomen. Nu mag je het vlees terug toevoegen. Er zal ook nog wat vocht uit het vlees gekomen zijn, schenk dit er zeker bij, want daar zit ook veel smaak in!

  4. Nu is het tijd om het bier toe te voegen! Kies een biertje dat je lekker vindt, maar ga wel voor eentje met een volle smaak, bijvoorbeeld donker bier. Zorg er trouwens voor dat het bier niet uit de koelkast komt, maar ook op kamertemperatuur is. Moest je te koud bier bij je vlees schenken, zou het vlees 'schrikken' en samentrekken, wat zorgt voor een minder mals resultaat. Gebruik genoeg bier, zodat het vlees mooi onder staat. Alle alcohol zal trouwens uit het bier koken, dus stoofvlees is zeker geschikt om aan kinderen of wie alcohol mijdt te serveren.

  5. En dan de extra smaakmakers! Daar hebben veel mensen een mening over. De klassieker is de boterham met een dikke laag mosterd op gesmeerd, die je omgekeerd bovenop het stoofvlees legt. De boterham zal ook zorgen voor extra binding van de saus. Er zijn ook mensen die enkele plakjes peperkoek gebruiken in plaats van brood. Nog een andere populaire smaakmaker, is een flinke schep Luikse siroop toevoegen aan je saus. Dat zoete element past uitstekend bij die hartige saus. Tenslotte mag een bouquet garni (laurier, tijm en peterseliestengels samengebonden) ook niet ontbreken in je saus. Je kan het eventueel vastbinden aan het oor van je stoofpot, dan kan je het er nadien gemakkelijk uitvissen.

  6. Nu is het moment gekomen om je stoofpotje te laten pruttelen. Zet het deksel erop en laat 1,5 uur tot 2 uur zachtjes pruttelen, dit kan trouwens ook in de oven. Schep af en toe om. Het laatste half uur, kan je het deksel verwijderen, om je saus te laten indikken.

  7. Controleer of je vlees botermals is, zo niet, laat het nog langer pruttelen! Verwijder de bouquet garni. Proef en kruid bij met peper en zout en eventueel een klein scheutje azijn.

  8. Stoofvlees is heerlijk met krokante frietjes en een witloofslaatje of een frisse groene salade erbij. Heb je liever een koolhydraatarm alternatief? Pastinaakfrietjes passen er ook heel goed bij.

  9. En we hebben je ook nog een shortcut beloofd: je kan een snelle versie van stoofvlees maken, door pulled pork te gebruiken. Dat vlees is al voorgegaard en zo is je stoofpotje in een wip klaar. En het toeval wil, dat je deze verrassende bereiding deze week bij Foodbag kan bestellen. Dat wil je proberen, toch? Als je nu bestelt, heb je het gerecht nog net op tijd voor 21 juli in huis!


Stoofpotje met frietjes, witloofsalade en mayonaise
Stoofpotje met frietjes, witloofsalade en mayonaise


En dan zijn er nog heel wat variaties! Wij verzamelden onze lekkerste recepten!


Stoverij met Sint-Bernardus en aardappelwedges


Stoverij met Sint-Bernardus en aardappelwedges
Stoofvlees, dat is het lekkerste met een biertje erbij. En wat als je één van de beste biertjes van ons land erbij doet? Dat proef je! Maak zeker eens deze heerlijke stoverij met Sint-Bernardus klaar. Nog een geheim ingrediënt? Peperkoek! Bekijk recept



Stoofvlees met een witloofslaatje en frieten


Stoofvlees met een witloofslaatje en frieten
Met een echte Belgische klassieker scoor je altijd! Heerlijk stoofvlees wordt steevast klaargemaakt met bruin bier. Serveer met een witloofslaatje en frieten. Bekijk recept



Stoofvlees met vijf groenten


Stoofvlees met vijf groenten
Een dampend bord stoofvlees kan zo smaken, maar helaas zitten er vaak maar heel weinig groenten in. Daar brengt dit stoofvlees met 5 groenten verandering in! Bekijk recept



Snelle Hongaarse goulash met rijst


Snelle Hongaarse goulash met rijst
Goulash, de Hongaarse versie van stoofvlees! Een heerlijk stoofpotje met pittig paprikapoeder, paprika en mals rundsvlees. Dit is een lekkere snelle versie! Bekijk recept



Boeuf bourgignon


Boeuf bourgignon
Houden jullie ook zo van stoofpotjes? Je kan ze op voorhand voorbereiden en er is altijd wel een stoofpotje naar ieders smaak. Deze boeuf Bourguignon is op basis van rundvlees gestoofd in rode wijn, runderbouillon, champignons, wortels, zilveruitjes en spekreepjes. Bon appétit! Bekijk recept



Stoofpotje van varkenswangen met witloofsalade


Stoofpotje van varkenswangen met witloofsalade
Die paar uur pruttelen, dat wachten is het zeker waard! Dit heerlijk stoofpotje van varkenswangen, een Belgische klassieker, dienen we op met frietjes en een witloofsalade. Aan tafel! Bekijk recept