Stoofvlees met een witloofslaatje en frieten

215 MIN
4 personen
Stoofvlees met een witloofslaatje en frieten

Met een echte Belgische klassieker scoor je altijd! Heerlijk stoofvlees wordt steevast klaargemaakt met bruin bier. Serveer met een witloofslaatje en frieten.

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees, in stukken
  • 1 kg aardappel, loskokend
  • 4 stronkjes witloof, in stukjes
  • 2 uien, grof gehakt
  • 1 sneetje brood
  • 2 el Luikse siroop
  • 2 el mosterd
  • 1 flesje bruin bier
  • 2 el azijn
  • 1 el mayonaise
  • 40 g boter
  • frituurolie
  • 1 kruidnagel
  • 1 kruidentuiltje, tijm en laurier
  • 1 el bieslook, fijngesnipperd
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Stoof de uien op een middelhoog vuur in een grote stoofpot. Laat ze niet kleuren.
  2. Smelt ondertussen ook 20 gram boter in een braadpan en bak hierin het vlees goudbruin. Kruid met peper en zout naar smaak. Schep het vlees over in de stoofpot met de ui.
  3. Schenk het bier in de braadpan en roer de aanbaksels los. Breng lichtjes aan de kook. Giet het van zodra het kookt over het vlees. Voeg er het kruidentuiltje, de kruidnagel en de siroop aan toe.
  4. Besmeer het brood met voldoende mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar onder in de pot. Laat het stoofvlees zo'n 2-3 uur onafgedekt sudderen op een laag vuur tot het vlees gaar is. Roer af en toe door de pot. Dek de pot af zodra de saus dik genoeg is en voeg er een eetlepel azijn bij. Kruid naar smaak met peper en zout.
  5. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in de gewenste frietdikte. Bak ze een eerste keer in een warme friteuse op 140 °C zonder te kleuren. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Bak ze een tweede keer goudbruin op 180 °C. Laat opnieuw uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met wat zout.
  6. Meng vlak voor het serveren het witloof in een kom met bieslook en mayonaise. Breng op smaak met een eetlepel azijn, peper en zout.
  7. Serveer het stoofvlees samen met de frietjes en de witloofsla.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 904.03 kcal
Koolhydraten 56.48 g
waarvan suikers 9.55 g
Vet 43.92 g
waarvan verzadigd 20.58 g
Proteïnen 60.42 g
Vezels 8.31 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin