Stoverij met Sint-Bernardus en aardappelwedges

75 MIN
2 personen
Stoverij met Sint-Bernardus en aardappelwedges

Stoofvlees, dat is het lekkerste met een biertje erbij. En wat als je één van de beste biertjes van ons land erbij doet? Dat proef je! Maak zeker eens deze heerlijke stoverij met Sint-Bernardus klaar. Nog een geheim ingrediënt? Peperkoek!

Ingrediënten

  • 400 gr rundsstoofvlees
  • 1 gele ui
  • 1 flesje St. Bernardus Abt 12
  • ½ blokje rundsbouillon
  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 4 wortelen
  • ½ kl Provençaalse kruiden
  • 2 el mosterd
  • 1 plakje peperkoek
  • boter
  • olie
  • 1 blaadje gedroogde laurier
  • 1 el bloem
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Stoofvlees: kruid het stoofvlees met zout en zwarte peper. Smelt een klont boter in een pot (met dikke bodem, zie tip) en bak het vlees kort aan op hoog vuur. Haal het vlees uit de pot, straks gaart het verder in de saus.
  2. Snipper de ui fijn.
  3. Smelt een klontje boter in dezelfde pot van het vlees en fruit de helft van de ui zo'n 2 min. op zacht vuur, tot de ui glazig is. Voeg de bloem toe en roer goed om. Voeg vervolgens de St. Bernardus Abt 12 en 50 ml water toe en verkruimel de bouillon erbij. Laat warm worden en voeg daarna het vlees opnieuw toe aan de pot. Zet het vuur laag, leg de laurier (optioneel) in de pan en zet een deksel op de pan. Laat minstens 60 min. sudderen. Hoe langer, hoe beter natuurlijk!
  4. Wedges: verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de aardappel in wedges (schillen hoeft niet). Schik op de bakplaat en hussel door elkaar met wat olie, zout en zwarte peper. Schuif 20-25 min. in de oven, tot de wedges goudbruin zijn. Schep halverwege eens om.
  5. Snijd de wortelen in de lengte in vier (schillen hoeft niet). Smelt een klont boter in een pan en fruit de rest van de ui 2 min. op middelhoog vuur, tot de ui glazig is. Voeg de wortelen toe, laat 2 min. bakken en blus met een scheut water. Kruid met de Provençaalse kruiden, zout en zwarte peper. Zet het deksel op de pan en laat 10-15 min. stoven, tot de wortelen beetgaar zijn.
  6. Smeer de mosterd op de peperkoek, leg het sneetje bovenop het stoofvlees en laat meesudderen tot ze uit elkaar vallen.
  7. Controleer of het vlees gaar is. Als het makkelijk uit elkaar valt, is het perfect. Is het nog hard en taai, laat dan nog wat langer sudderen. Serveer het stoofvlees met de wortelen en wedges. Smakelijk!
  8. TIP: Kies voor een pot met een dikke bodem zoals een Creuset. Zet het vuur ook zeker niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven en zeker niet koken. Van koken wordt het vlees taai.