Appelgalette met vanille-ijs

120 MIN
6 personen
Appelgalette met vanille-ijs

Een galette is een heerlijke, rustieke taart met zelfgemaakt deeg dat je over een vulling vouwt. We maken een galette met fijne plakjes appel, kaneel en een bolletje vanille-ijs om erbij te serveren. Deze taart is het lekkerst als 'm lauw serveert!

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 3 el suiker
  • ½ kl zout
  • 120 gr koude boter + 40 gr extra
  • 3 el ijswater
  • 3 appels
  • 1½ kl kaneel
  • 1 ei
  • 2 el ruwe rietsuiker
  • vanille-ijs (naar smaak)

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Maak het deeg: doe de bloem, 1 el suiker en het zout in een keukenrobot en meng kort. Snij 120 gr boter in blokjes, voeg toe en meng tot een korrelig beslag. Voeg nu 1 voor 1 de eetlepels ijswater toe, tot het beslag egaal wordt. Vorm tot een bal, pak in in plastic folie en leg minstens 30 minuten in de koelkast.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor, halveer en snij in hele fijne plakjes.
  3. Meng 2 el suiker met 1.5 kl kaneel.
  4. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg een vel bakpapier klaar op je werkvlak. Haal de bal deeg uit de koelkast en rol uit tot een grote cirkel op het bakpapier. Markeer een cirkel ongeveer 3 centimeter van de randen van het deeg, hier gaan we de appeltjes op schikken. Dit kan je bijvoorbeeld een omgekeerd bord gebruiken en zachtjes een afdruk maken in het deeg.
  5. Schik de appelplakjes dakpangewijs binnenin de gemarkeerde cirkel. Strooi er de kaneelsuiker over. Vouw de randen naar binnen toe. Klop het ei los met wat water en bestrijk hiermee de omgevouwen randen. Strooi er de ruwe rietsuiker over. Snij de rest van de boter in klontjes en leg ze bovenop de appels.
  6. Leg de galette op een bakplaat en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
  7. Laat de galette kort afkoelen en serveer met een bolletje vanille-ijs.