Hou jijk ook zo van een heerlijk bordje klassieke kost? Vlees, patatjes en groentjes, mmm! En een lekker sausje mag natuurlijk ook niet ontbreken! Uiensaus is dan altijd een winner: eenvoudig, goedkoop en oh zo smaakvol. Wij tonen je hoe je die heerlijke saus gemakkelijk maakt.

 

Drie regels


Er zijn drie belangrijke regels om een lekkere uiensaus te maken:

  1. Stoof je uien traag zodat ze zacht garen en karamelliseren (we hebben een hack om het wat sneller te laten gaan!)

  2. Stoof je uien in een pan waarin je je vlees gebakken hebt. Dit zorgt voor extra smaak!

  3. Zorg voor binding.


Klinkt moeilijk? Helemaal niet, we leggen het helemaal uit.

 

Uiensaus stap voor stap



  1. Gebruik een kleefpan (dus niet een anti-kleefpan) om je vlees te bakken. Bak je vlees in boter en schep het uit de pan. Bewaar je vlees in aluminiumfolie om het warm te houden en even te laten rusten. Eventueel kan je het vlees ook in een oven van 70 graden leggen om warm te houden. Er zal vocht uit het vlees komen, dat kunnen we straks nog toevoegen aan de saus voor extra smaak!).

  2. Snij 2 uien in ringen (voor 2 personen).

  3. Giet overtollig vet weg uit de pan, giet dit in een kommetje en later in de vuilnisbak en niet door de gootsteen, anders kunnen je leidingen opgestopt geraken. Smelt opnieuw een klontje boter. Voeg de uiringen toe en kruid met zout. Laat ze bakken op laag vuur, zo'n 10-15 minuten, tot de uien bruin beginnen te verkleuren. Wil je het proces wat versnellen? Schenk ongeveer 100 ml water bij de uien en verhoog het vuur. Laat het water verdampen, terwijl je roert.

  4. Eens je uien gaar zijn, strooi er 1 à 2 el bloem over. Dit zal voor de binding van de saus zorgen. Schep goed om, laat kort meebakken en schenk er opnieuw 100 à 200 ml water bij (of nog beter: runderbouillon) en verkruimel er een half bouillonblokje bij (als je geen bouillon gebruikt). Roer met een garde de aanbaksels van het vlees goed los, roer tot je een mooie, egale gebonden saus krijgt.

  5. Proef en kruid bij met peper en zout. Voeg naar smaak nog een theelepeltje mosterd toe. Voeg het vocht van het vlees toe uit de aluminiumfolie.

  6. Zodra je saus de vereiste dikte bereikt heeft, haal van het vuur. Dikt de saus niet genoeg in? Bind bij met bruine sausbinder of maïszetmeel opgelost in water water en laat de saus opnieuw opkoken tot ze bindt.


Smakelijk! Geniet van deze heerlijke, nederige saus. Serveer ze bijvoorbeeld bij:


Varkensmignonette met uiensaus, kropsla, witloof en krielpatatjes


Varkensmignonette met uiensaus, kropsla, witloof en krielpatatjes
Lekker klassiek, want dat smaakt altijd. Een knipoog naar grootmoeders keuken met dit bordje nostalgie. Bestel deze topper deze week bij Foodbag, hier!



Chipolata met aardappelpuree, groenten en uiensaus


Chipolata met aardappelpuree, groenten en uiensaus
Echte Britse 'pubgrub', deze gebakken chipolata's met een romige aardappelpuree, gekookte beetgare groentjes en een heerlijke 'onion gravy' of uiensaus erbij. Waan je in de 'British countryside' met deze klassieker. Cheers old chap! Bekijk recept



Slavink met geroosterde patatjes en uiensaus


Slavink met geroosterde patatjes en uiensaus
Slavinken zijn balkjes gehakt, omhuld door een jasje van spek. Daarbij komen geroosterde patatjes, een heerlijk uiensausje en knapperige blaadjes sla. Bekijk recept



Blinde vink met spinaziepuree en uiensaus


Blinde vink met spinaziepuree en uiensaus
Een lekkere blinde vink met spinaziepuree erbij en een heerlijke uiensaus. Gemakkelijk, snel klaar en lekker vullend. Bekijk recept



Gehaktballetjes met groentepuree en uiensaus


Gehaktballetjes met groentepuree en uiensaus
Lekkere Belgische kost met een zalige puree bomvol groentjes, sappige gehaktballetjes en uiensaus voor erbij. Hier gaan jong en oud van genieten! Laat het smaken. Bekijk recept



Kalkoenworst met broccolistoemp en uiensaus


Kalkoenworst met broccolistoemp en uiensaus
Lekkere kost van bij ons: een smaakvolle kalkoenworst met aardappelpuree met broccoli bij en een zalige zoetige uiensaus! Gemakkelijk, snel klaar en een topper voor jong en oud. Laat het smaken! Bekijk recept



Wortelstoemp met boomstammetje en uiensaus


Wortelstoemp met boomstammetje en uiensaus
Zin in lekkere, stevige 'boerenkost'? Je bent niet alleen, want dit smaakt zo goed als iedereen. Een heerlijke wortelpuree of 'pekesstoemp' met daarbij een boomstammetje en zalige uiensaus. Meer moet het soms niet zijn. Maar ook niet minder ;-). Bekijk recept



Savooistoemp met varkenslapje en uiensaus


Savooistoemp met varkenslapje en uiensaus
Een heerlijk bordje nostalgie met een heerlijke savooistoemp, een gebakken varkenslapje en uiensaus met mosterd. Wij noemen het comfort food, voor onze grootmoeders dagelijkse kost. Smaken zal het sowieso! Bekijk recept



Wortelstoemp met chipolata's en uiensaus


Wortelstoemp met chipolata's en uiensaus
Wortelstoemp, de Vlaamse klassieker, geserveerd met chipolata's en een overheerlijke uiensaus. Dit is de herfst op je bord! Bekijk recept



Spinaziestoemp met chipolata en uiensaus


Spinaziestoemp met chipolata en uiensaus
Een lekkere spinaziestoemp met gebakken chipolata en een heerlijk uiensausje. Maak een kuiltje in je spinaziestoemp om de uiensaus in te gieten, pure nostalgie! Bekijk recept