Ik doe sinds een tijdje aan foodprepping. Het woord klinkt een beetje raar, maar het komt erop neer dat ik in het weekend even de tijd neem om een aantal maaltijden voor te bereiden die dan heel snel klaar te maken zijn tijdens de week.
Lunch voor een hele week
Meestal maak ik een soep die ik dan invries in een aantal porties. Ik rooster ook regelmatig groenten zoals courgette, aubergine, zoete aardappel om te verwerken in een salade met gekookte quinoa of rijst maar evengoed om met bijvoorbeeld een bolletje mozzarella of wat parmaham te eten.
Ik kook meestal ook voldoende rijst en quinoa om te mengen in salades, of om eens ’s avonds snel een eenpansgerecht voor de kinderen klaar te maken.
Wat ik ook regelmatig doe is op zondagavond als maaltijd een kip roosteren. Ik maak altijd twee kippen klaar zodat ik de restjes kan gebruiken in een heerlijke salade met kip of je kan er ook gewoon mayonaise onder mengen en dit op een donkere boterham serveren.
Ontbijt en snacks: klaar in een wip!
Een tijdje geleden heb ik al geschreven over gezond snacken. Deze snacks maak ik ook meestal in het weekend klaar.
Ik zorg er altijd voor dat ik veel fruit in huis heb om ’s ochtends te eten met zaden en pitten en kokosmelk. Maak in het weekend ook eens een grote portie granola klaar, heerlijk om te eten met een kom fruit of yoghurt als ontbijt.
Als je voldoende rijst en quinoa gekookt hebt, kan je hiermee ook je heerlijke ontbijtjes maken door ze even door te warmen met amandelmelk en er wat chocolade en of noten aan toe te voegen. Werk af met wat honing en kaneel of met rood fruit en klaar is je gezonde ontbijtje.
Boodschappen voor de foodprepping
Als ik in het weekend boodschappen doe voor de komende week zorg ik ervoor om altijd wat extra tomaten en mozzarella in huis te hebben, wat avocado en limoenen om een snelle salsa te maken voor op een bruine toast, en een paar pompelmoezen om ’s ochtends te roosteren met kaneel als ontbijt. Ook havermout en diepvriesframbozen om een Bircher Müsli of warme havermoutpap te maken, zal je altijd in mijn karretje terugvinden.
Het belangrijkste bij foodprepping is dat je goed nadenkt over hoe je week eruit zal zien. Je moet bijvoorbeeld geen soep maken als je een hele week op de baan bent en geen tijd hebt om die op te warmen, kies dan voor een leuke salade die je gemakkelijk mee kan nemen.
Ik heb gemerkt dat een kleine inspanning in het weekend, mij veel rust geef doorheen de week. Ik moet niet meer nadenken over wat ik wanneer ga eten en of ik wel iets zal vinden om te eten als ik bijvoorbeeld op de baan ben.
Als je dit liever niet in het weekend doet, kan je bijvoorbeeld ook bij je wekelijkse maaltijden een beetje te veel maken zodat je nadien creatief kan zijn met je restjes. Zoek wat voor jou het gemakkelijkste werkt en je zal zien dat het echt werkt.
Doe jij al aan foodprepping? Wat werkt voor jou het gemakkelijkst?