Hou jij ook zo van de Thaise keuken? Die lekkere salades, mango sticky rice en bovenal: die pittige en geurige curry's! Zalig toch? Van die laatste bestaan best wel wat verschillende varianten. Dus welke soort kies je nu, als je de volgende keer voor die lange rij potjes met currypasta's in de Aziatische supermarkt staat? Wij helpen je graag op weg en leggen de verschillen uit.

De bekendste soorten Thaise currypasta zijn de rode, gele en groene curry en dan de massaman en panang curry. In bijna alle currypasta's zitten verse of gedroogde chilipepers, citroengras, galangal (ook wel laos genoemd, een variant van gember), knoflook, Aziatische sjalot, kaffir limoenblad, korianderwortels en garnalenpasta.

Thaise currypasta is het lekkerste als je ze zelf vers kan klaarmaken, maar zoals je merkt moet er een waslijst aan exotische ingrediënten in. Een goed alternatief is om voorgemaakte currypasta te kopen. Onze voorkeur gaat wel uit naar de soorten die je in de Aziatische supermarkt vindt. Die komen vaak rechtstreeks uit Thailand en zijn veel intenser en smaakvoller dan die uit de supermarkt. Wil je toch zelf aan de slag met je vijzel in de keuken? Ontdek dan hier het authentieke recept voor massaman currypasta op 15gram!

Versgemaakte massaman curry
Versgemaakte massaman curry

De verschillende soorten currypasta's 


Thaise groene curry is de enige soort waarbij verse groene chilipepers gebruikt worden, deze curry smaak fris en scherp af. Het is lekker bij zowel kip, rundsvlees, vis of tofu.

 

Thaise groene curry met kip en sperzieboontjes
Thaise groene curry met kip en sperzieboontjes


 

Rode curry krijgt zijn kleur van gedroogde rode chilipepers. Rode curry is erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene. Kip past goed bij elke curry. Specifiek smaken eend, rundsvlees, varkensvlees en aubergine ook heel lekker met rode curry.

Rode curry met kip en heilige basilicum
Rode curry met kip en heilige basilicum


Gele curry krijgt zijn kleur van verse kurkuma en doet daarom ook wat meer denken aan currypoeder. Groene, rode en gele currypasta kan je trouwens onderling inwisselen. Er zullen kleine smaakverschillen zijn, maar het zal je recept niet verknoeien. Het is ook moeilijk te zeggen welke nu de pikantste is. Dat hangt allemaal af van het recept en de hoeveelheid chili's die gebruikt werden.

Massaman curry is een currypasta met invloeden uit het Midden-Oosten, dankzij de toevoeging van kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. De smaak kan gaan van scherp tot mild, een beetje zoetig en zurig. Kruidig door de specerijen. Wordt klassiek gebruikt in een curry met rundsvlees en aardappelen, maar is ook heel lekker met lamsvlees.

Massaman curry met rundsvlees en zoete aardappel
Massaman curry met rundsvlees en zoete aardappel


Panang curry is een variatie op rode curry, op smaak gebracht met pindanootjes. Daardoor krijgt de curry een mildere, lichte zoete en romige smaak. Panang curry is roodbruinig van kleur. Heerlijk bij kip! Wil je zelf eens een Thaise curry maken met authentieke panang curry pasta? Deze week kan je Panang curry met kip bestellen bij de 15gram Foodbox!

Panang curry met kip
Panang curry met kip