Rosbief! Een heerlijk sappig stukje rundvlees dat spontaan doet denken aan een heerlijk diner bij grootmoeder! Culinair erfgoed dat beslist wat vaker (terug) op tafel mag staan. Rosbief is een groot stuk rundvlees dat van verschillende stukken mager spierweefsel van de koe wordt gesneden: van de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis. Het stuk wordt zo versneden en gekuist dat het klaar is om zo in de pan te bakken of in de oven te braden. 

Het vlees wordt rosé gebakken geserveerd, dat wil zeggen dat de buitenkant goed gekorst is, en de binnenkant nog saignant is, mooi sappig en roze. Om dit resultaat te bereiken, zorg ervoor dat je de rosbief goed kruidt voor het bakken, en dan kort op hoge temperatuur aanbakt, zodat het gebraadje een mooie bruine, krokante korst krijgt. Dan wordt het vlees verder in de oven gegaard. Zo blijven de sappen goed in het vlees, en droogt het dus niet uit. Zeker ook niet met een vleesvork in het gebraad prikken, want dan kan het ook weer vocht verliezen! Met een kerntemperatuurmeter kan je checken of de rosbief gaar is: 48 °C voor nog rood binnen in, 54 °C voor mooi rosé. De gaartijd hangt van het gewicht af, dus door de kerntemperatuur te meten, heb je meer zekerheid.

Na het bakken is het best het vlees nog even te laten rusten onder aluminiumfolie. Het braadvocht dat uit het vlees komt, is trouwens een ideale basis voor een sausje. Snij dan in fijne plakjes, en smullen maar! Het is trouwens koud ook nog overheerlijk. We presenteren jullie de lekkerste gerechten met rosbief, laat het smaken!


Rosbief met knolseldergratin


Rosbief met knolseldergratin
Een heerlijk gerecht uit grootmoeders keuken, dat toch koolhydraatarm is, omdat we knolselder gebruiken in plaats van aardappelen. Smaakt overheerlijk en rijk, maar hiervan kan je lekker smullen zonder schuldgevoel, hoera! Zin in? Deze topper kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!



Roggebrood met rosbief en mierikswortelsaus


Roggebrood met rosbief en mierikswortelsaus
Een Zweeds geïnspireerd gerecht, ideaal voor een brunch: roggebrood met dunne plakjes rundvlees op en een heerlijk mierikswortelsausje. Overheerlijk! Bekijk recept



Rosbief in deegkorst


Rosbief in deegkorst
Dit gerecht ken je misschien ook als ‘beef Wellington’: een heerlijk stuk rundvlees in een krokant bladerdeegjasje. Een pièce de resistance op elke feesttafel! Bekijk recept



Thaise salade met rosbief


Thaise salade met rosbief
Deze snelle Thaise salade is heerlijk met plakjes roastbeef en komkommer. Lekker licht en makkelijk voor de lunch, of als voorgerechtje. Bekijk recept



Spinazie couscous met rosbief


Spinazie couscous met rosbief
Een verrassend fusion gerecht, met couscous, spinazie, mooi rosé gebakken rundvlees, pijnboompitjes en feta. Erg lekker op een zonnige dag! Bekijk recept



Rosbief met boontjes, worteltjes en geroosterde aardappelen


Rosbief met boontjes, worteltjes en geroosterde aardappelen
Een heerlijk receptje dat we hebben doorgespeeld gekregen van onze bomma: een lekkere rosbief met klassieke boontjes en worteltjes, een lekker vleessausje en krokant geroosterde aardappelen. Pure nostalgie op het bord! Bekijk recept



Rosbief met wortelgroenten uit de oven


Rosbief met wortelgroenten uit de oven
Een verrassend gerecht met een lekker sappig stukje rosbief, wortelgroenten en krielaardappeltjes met een subtiel Oosters tintje. Bekijk recept



Zoete aardappelpuree met rosbief en sesamsaus


Zoete aardappelpuree met rosbief en sesamsaus
Zoete aardappelen zijn ook perfect om een heerlijke puree mee te maken. Serveer er sappige plakjes rosbief bij en een sesamsausje. Origineel en lekker! Bekijk recept