Wat nu juist hét Belgische gerecht bij uitstek is, daar is nog wel wat discussie over. Dat er zeker en vast frietjes bijhoren, daar kunnen we het allemaal eens over zijn, toch?

Er is ook heel wat discussie over waar frietjes oorspronkelijk vandaan komen. Er zijn wat bronnen die spreken over België. Zo is er het verhaal gaat dat teruggaat tot de late 17e eeuw. In die tijd werden inwoners van België vooral vis gevangen en gegeten. Op dagen dat de rivieren bevroren waren en er geen vis te vangen was, zochten de mensen hun toevlucht in het frituren van aardappelen. Aardappelen waren destijds al bekend in Europa, maar de Belgen begonnen ze te snijden en in reuzel te bakken, waardoor ze een heerlijk knapperige textuur kregen. Deze vroege versie van frieten werd "venduurs" genoemd, en de verkoop ervan aan de straatkant werd al snel populair. Klinkt aannemelijk, maar het is historisch niet bewezen.

Fotocredit Durenne Loris


In de loop der jaren groeide de populariteit van de frieten en begonnen de Belgische straten bezaaid te raken met "frietkoten" die deze lekkernij verkochten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelden de Amerikaanse soldaten een cruciale rol bij het populariseren van Belgische frietjes in de wereld. Ze werden verliefd op de frietjes en noemden ze "French fries" vanwege de officiële voertaal in het Belgische leger, Frans. Het was vanaf dat moment dat de verwarring over de oorsprong van frieten begon, en de naam "French fries" is blijven hangen in veel Engelssprekende landen.

Hoe maak je de perfecte frietjes?


Nu, hoe maak je de beste Belgische frieten? Het begint allemaal met de aardappelkeuze. België heeft een rijke verscheidenheid aan aardappelen, en voor het beste resultaat zijn ietwat bloemige aardappelen zoals Bintjes ideaal. Ze bevatten minder vocht en nemen dus minder olie op, waardoor ze krokanter worden.

Het geheim van perfecte Belgische frietjes is om de frietjes tweemaal te bakken. Eerst worden de aardappelen gesneden in reepjes van ongeveer 1 centimeter dik en gewassen om overtollig zetmeel te verwijderen. Vervolgens worden ze in plantaardige olie op een lagere temperatuur voorgebakken ('gepocheerd') tot ze zacht zijn, maar nog niet bruin.

Na het voorkoken worden de frieten uit de olie gehaald en laten ze uitlekken. Dan verhoog je de temperatuur van de olie (tot 180 graden) en bak je ze opnieuw tot ze goudbruin en knapperig zijn. Het resultaat is een friet met een heerlijk krokant buitenlaagje en een zachte, smeuïge binnenkant.

En die perfecte frietjes, dat past ook heerlijke bij Belgische kost! Ga je voor tomaat garnaal, mosselen, biefstuk of -waarom niet- scampi met lookboter?


Tomaat garnaal met sla en frietjes


Tomaat garnaal met sla en frietjes
Een echte Belgische klassieker om trots op te zijn: tomaten gevuld met grijze garnalen, sla en krokante frietjes voor erbij. Heerlijk! Bekijk recept



Steak met frietjes, pepersaus en champignons


Steak met frietjes, pepersaus en champignons
Eet je graag steak met frietjes? En ga je dan voor pepersaus of champignonroomsaus? Wat als je beide kan kiezen? Wij doen het, en het is overheerlijk! Moet je proeven... Bekijk recept



Mosselen met friet


Mosselen met friet
Een Belgische topklassieker: mosselen met friet! Serveer met mayonaise gemengd met mosterd, het perfecte mosselsausje. Bekijk recept



Kip in mosterdkorst met appelmoes en witloofslaatje


Kip in mosterdkorst met appelmoes en witloofslaatje
Een kruidig korstje is een mini-moeite voor maxi-smaakgenot. Til je snelle kip met appelmoes naar een hoger niveau met boter, panko en mosterd en serveer er een knapperig slaatje bij. Bekijk recept



Steak tartaar met ovenfrietjes


Steak tartaar met ovenfrietjes
Een gerecht voor echte Belgen! Steak tartaar met frietjes. Een goede steak tartaar maken is een kunst, maar met ons beproefde recept moet het zeker lukken! Bekijk recept



Stoofvlees met een witloofslaatje en frieten


Stoofvlees met een witloofslaatje en frieten
Met een echte Belgische klassieker scoor je altijd! Heerlijk stoofvlees wordt steevast klaargemaakt met bruin bier. Serveer met een witloofslaatje en frieten. Bekijk recept



Scampi in lookboter met frietjes en frisse salade


Scampi in lookboter met frietjes en frisse salade
Bestaat er zoiets als te veel look? Niet in onze wereld! Het water komt ons al in de mond als we denken aan die heerlijke geur van scampi in looksaus. En jij? Zit jij in team 'nooit genoeg look' of volstaat een teentje? Zin in? Deze topper kan je deze week bestellen bij Foodbag.be!