Gehaktballetjes in champignonroomsaus met frietjes

25 MIN
2 personen
Gehaktballetjes in champignonroomsaus met frietjes

Alles waar we dol op zijn in één gerecht: balletjes, een heerlijke sausje én frietjes. Een klassieker waar jong en oud blij mee zal zijn. Laat het smaken!

Ingrediënten

  • 450 gr voorgesneden frieten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gr witte champignons
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • 200 ml room
  • 1 kropsla
  • ½ bussel radijs
  • ½ rode appel
  • 1 el vloeibare honing
  • olijfolie
  • scheutje balsamicoazijn
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C voor de frietjes. Je kan ze ook in de friteuse of AirFryer maken, dan heb je de oven niet nodig voor dit gerecht.
  2. Oven: verdeel de frietjes over een bakplaat met bakpapier en bak 20 min. in de oven. Friteuse: bak de frietjes (als de balletjes bijna klaar zijn) 4 min. op 180°C.
  3. Snipper de sjalot fijn. Pers de knoflook. Snijd de champignons in plakjes. Maak je handen nat en rol het gehakt in balletjes ter grootte van een pingpongbal. Kruid de balletjes met zout en zwarte peper (zie tip).
  4. Verhit een scheutje olie of boter in een pan en bak de gehaktballetjes aan op een hoog vuur. Schep uit de pan zodra ze mooi gekleurd zijn, ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Stoof daarna de sjalot, knoflook en champignons 2-4 min. aan in diezelfde pan. Kruid met zout en zwarte peper en voeg de room toe. Voeg ook de balletjes opnieuw toe en zet het vuur lager. Laat rustig pruttelen terwijl je de salade maakt.
  5. Scheur de bladeren van de sla in stukken. Snijd de radijs in plakjes en de appel in kleine staafjes. Meng in een slakom een likje olijfolie met de balsamicoazijn en honing. Kruid met zout en zwarte peper. Hussel de sla, radijs en appel door de dressing.
  6. Serveer de balletjes in champignonroomsaus met de frieten en het slaatje. Smakelijk!
  7. TIP: Je kan de balletjes een persoonlijke toets geven met wat lookpoeder, paprikapoeder of Provençaalse kruiden. Experimenteer gerust!