Eet je graag steak met frietjes? En ga je dan voor pepersaus of champignonroomsaus? Wat als je beide kan kiezen? Wij doen het, en het is overheerlijk! Moet je proeven...
Ingrediënten
300 gr steak
400 gr aardappelen
250 gr witte champignons
1 teentje knoflook
1 sjalot
½ blokje runderbouillon
2 kl groene peperbolletjes
olie
boter
zwarte peper
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Snijd de aardappelen in frietjes (schillen hoeft niet) en leg op de bakplaat. Besprenkel met wat olie, zout en zwarte peper en hussel goed door elkaar. Schuif 25-30 min. in de oven, tot de frietjes goudbruin zijn.
Snijd de champignons in 4, grotere exemplaren in 6. Pers de knoflook en snipper de sjalot fijn.
Smelt een flinke klont boter in een braadpan op een hoog vuur. Kruid de steak royaal met zout en zwarte peper. Bak de steak zo’n 3-4 min. per zijde, zo is het vlees mooi rosé. Heb je het liever wat meer doorbakken, laat het vlees dan 1 min. langer bakken. Haal het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie terwijl je de saus maakt.
Blus de pan met ongeveer 60 ml water per persoon en verkruimel de bouillon erover. Roer de aanbaksels los en laat de bouillon smelten. Voeg de peperbolletjes toe en laat de saus pruttelen zodat die kan inkoken en dus wat dikker kan worden (zie tip). Houd de saus warm op een laag vuurtje zodra ze de gewenste dikte heeft.
Smelt intussen in een andere pan nog een klontje boter en bak de champignons kort op een hoog vuur. Als de champignons mooi gekleurd zijn, zet het vuur lager, voeg de sjalot en knoflook toe en laat nog zo'n 3 min. bakken. Kruid met zout en zwarte peper.
Controleer of de ovenfrietjes gaar zijn. Serveer samen met de steak en de champignons en werk naar smaak af met een flinke lepel van de pepersaus. Smakelijk!
TIP: Hoeveel peperbolletjes je toevoegt, kan je helemaal zelf bepalen! Vind je de saus te sterk van smaak? Voeg dan een scheutje room of melk toe.