Deze week is het ‘Italiaanse week’ bij Foodbag! Een hele week de heerlijkste Italiaanse gerechten, uiteraard ook met een mooie 15gram selectie. Meer daarover lees je hier. Maar hoe goed ken jij de Italiaanse keuken eigenlijk? Wij serveren je 10 weetjes, benieuwd hoeveel je er kan afvinken.

Italiaanse week bij Foodbag!
Italiaanse week bij Foodbag!


 

1. Italiaans ontbijt (colazione)


Een Italiaans ontbijt? Dat bestaat eigenlijk niet! Italianen zijn niet zo’n ‘ontbijters’. Met een cappuccino en ‘cornetto’ (een croissant, al dan niet gevuld met confituur, Nutella of slagroom) zijn ze meestal helemaal tevreden! Heel vaak nemen Italianen deze in een barretje, terwijl ze onderweg zijn naar hun werk. Ze slaan een praatje aan de toog, terwijl ze hun ontbijt nemen. Die cappuccino, die drinken ze trouwens maar tot 11 uur in de voormiddag. Nadien schakelen ze over op espresso. De melkschuim van een cappuccino wordt beschouwd als te zwaar op de maag na een maaltijd.

2. Pasta = primo


Een klassieke Italiaanse maaltijd bestaat uit verschillende gangen. Antipasti zijn de hapjes (ook wel beschouwd als koud voorgerecht), om de eetlust op te wekken. Dan volgt de primo, het voorgerecht. Heel vaak is dat pasta. Het is dus niet de hoofdmaaltijd. Een kleinere portie misschien, maar laat je niet misleiden: Italianen eten véél pasta, wel 24 kilogram per persoon per jaar! Bij ons is dat ongeveer de helft… Pasta eet je er trouwens enkel met een vork (en dus geen lepel, laat staan een mes erbij. Wat doe je dan met heerlijke saus die overblijft? Check puntje 5). Dan volgen de ‘secundi piatti’, de hoofdgerechten. Jawel, meervoud, want de verschillende componenten worden apart geserveerd. Veelal een stuk vlees of vis, met daarbij enkele groenten (contorni – bijgerechten). Aardappelbereidingen worden trouwens ook als groenten beschouwd. Wil je dus niet enkel een lap vlees voorgeschoteld krijgen op restaurant, vergeet dan zeker niet om contorni te bestellen! Tenslotte is er nog het dessert, dolce.

De echte pasta carbonara
De echte pasta carbonara

3. Pasta vormen


Pasta is ongetwijfeld een van de meest geliefde Italiaanse gerechten, maar wist je dat er meer dan 600 verschillende pastavormen bestaan? Elke pastavorm is ontworpen om bij een specifieke saus of ingrediënt te passen. Van de klassieke spaghetti en linguine tot de gevulde ravioli en tortellini, er is een pasta voor elke smaak.

4. Regionale diversiteit


Italië is verdeeld in 20 regio's, elk met zijn eigen culinaire specialiteiten. Elke regio heeft unieke ingrediënten en kookstijlen die voortkomen uit de geografische en historische achtergrond. Van de pizza's in Napels tot de risotto in Lombardije en pinsa in Rome, elke regio heeft zijn eigen culinaire hoogstandjes om te ontdekken. Lasagne echter, wordt in de hele laars gegeten, zij het in lokale variaties!

Lasagne Bolognese
Lasagne Bolognese

5. Insalata caprese, Italiaanse driekleur


Insalata caprese is een Italiaanse salade met tomaat, mozzarella en basilicum, afgewerkt met zout en olijfolie. De tomaat, mozzarella en basilicum vertegenwoordigen de Italiaanse driekleur ??, net als de pizza Margherita trouwens! Vernoemd naar het Italiaanse eiland Capri, voor de kust van Napels, waar het gerecht vandaan zou komen.

Insalata caprese
Insalata caprese

6. Spaghetti Bolognaise? Bestaat niet!


Spaghettislierten + Bolognaisesaus? Dat is een no go in Italië. Daar eten ze hun geliefde vleessaus (die ze trouwens ‘al ragu’ noemen) het liefst met tagliatelle of papardelle, en dus niet met dunnere spaghettislierten. De saus is trouwens ook helemaal anders dan de saus die wij maken: veel vleziger, veel minder tomaat (en andere groenten), en ze heeft veel langer op het vuur gestaan. Een diep intense vleessaus dus. Overheerlijk! Wat ons betreft kunnen de twee sauzen perfect naast mekaar bestaan, maar in Italië vraag je dus naar ‘tagliatelle al ragu’.

Tagliatelle al ragu
Tagliatelle al ragu

7. Authentieke pizza


De pizza zoals we die vandaag kennen, is ontstaan in Napels. In deze Zuid-Italiaanse stad wordt nog steeds de traditionele Napolitaanse pizza gemaakt. Deze pizza heeft een dunne, knapperige korst, San Marzano-tomaten, mozzarella di bufala (buffelmozzarella) en wordt gebakken in een houtgestookte oven. De Napolitaanse pizza is zelfs erkend als UNESCO-werelderfgoed.

8. ‘Fare la scarpetta’


Een zalig Italiaans gebruik: ‘Fare la scarpetta’. Dat is je lege bord, waar nog een heerlijk restje saus in overblijft, leegvegen met een stukje brood. Ons werd altijd aangeleerd dat dat onbeleefd is, maar in Italië is het net een compliment voor de kok (bij formelere etentjes, prik je een stukje brood op een vork). Letterlijk betekent het trouwens ‘het schoentje maken’. De oorsprong van die uitdrukking is niet helemaal duidelijk, maar het zou kunnen verwijzen naar het feit dat een (stukje) brood wat op een schoen lijkt…

9. Beur mij op met tiramisu


‘Tiramisu’, dat wil letterlijk zeggen ‘trek me er weer boven op’, of eerder vrij vertaald: ‘beur mij op’. Een zalig dessert dat eigenlijk nog niet zo lang bestaat: sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw. De geestelijke vader van het dessert, Ado Campeol, overleed in 2021 op 93-jarige leeftijd. Het is in zijn restaurant Le Beccherie in Treviso dat het uitgevonden werd. De kok was bezig met het maken van vanille-ijs, en liet per ongeluk mascarpone in een kom met eieren en suiker vallen. Campeol en zijn vrouw proefden het mengsel en maakten er een dessert van met in koffie gedoopte lange vingers en bittere cacao. Het dessert wordt in Italië ook vaak geserveerd in Italië om zieke mensen te laten aansterken. Geloven we!

10. De universiteit voor ijs


Dat Italianen hun voeding zeer serieus nemen, dat weet iedereen ondertussen. Maar dat er een echte universiteit voor ijs bestaat, dat is misschien een leuke verrassing voor velen! De Carpigiani Gelato University ligt in de buurt van Bologna en verwelkomt ijsbereiders van over de hele wereld om echte Italiaanse gelato te leren maken! De universiteit is zo uitgebreid dat er zelfs lokale afdelingen bestaan, jawel ook in België!

En, hoeveel van deze 10 weetjes wist jij al?

Bonus: pastawater, het vloeibare goud


Ook goed om weten, deze week vind je ook een geweldige blogpost bij onze vrienden van Foodbag, over het vloeibare goud dat pastawater is en waarom je het nooit mag weggieten. Come? Je ontdekt het hier!

https://www.foodbag.be/nl/blog/