Zoals je weet, doen we van Italiaanse week bij Foodbag en 15gram! Niet enkel kan je allerlei zalige Italiaanse gerechtjes en producten bestellen bij je maaltijdbox, we inspireren je graag nog wat meer!

 

Belinda's Italiaanse bakboek


Onlangs kwam het nieuwe kookboek ‘Belinda’s Italiaans bakboek’ uit. Belinda MacDonald is een Australische chef die in 2002 haar man Gianni leerde kennen op een rondreis door Europa. Gianni is Oostduinkerkenaar, en samen openden ze Belinda’s Kitchen op de zeedijk in Oostduinkerke, een ijssalon en coffeeshop. Hun gedeelde passie? De Italiaanse keuken! Ze reizen er elk jaar verschillende keren naartoe, telkens op zoek naar nieuwe ingrediënten en gerechten. Ze bezoeken er zowel professionele keukens als schuiven mee aan tafel bij Italianen thuis. Zo volgden ze al cursussen bij bakkers, pizzaioli en chefs. Het resultaat daarvan is hun tweede zaak: La Cucina Antica, dat in 2022 ook in Oostduinkerke opende. En nu ook dit boek, over hartig en zoet gebak uit Italië.



Belinda bezit een encyclopedische kennis over verschillende degen: de ins en outs van de verschillende soorten bloem, zelfgemaakte zuurdesemstarter, technieken,… In dit nieuwe boek deelt ze al haar Italiaanse geheimen.

 

Pinsa Romana


Een typisch Italiaans ‘brood’ dat hier nog relatief onbekend is, is Pinsa Romana.

Belinda: “Mensen vragen me vaak: is pinsa een pizza? Nee? Een focaccia dan? Geen van beide. Pinsa is pinsa, een lokaal deegwaar van Rome. Wat pinsa speciaal maakt, is de heel hoge hydratatie in combinatie met een traag fermentatieproces, wat leidt tot een heel erg licht deeg, puur genuttigd of gebruikt als basis voor Romeins streetfood. Het is speciaal, maar er is wat werk en geduld voor nodig.”

Ze deelt haar recept voor echte Pinsa Romana! En we mogen ook 1 exemplaar van Belinda’s Italiaans bakboek weggeven, met dank aan Uitgeverij Lannoo. Hoe? Dat ontdek je onderaan de blogpost.


Het recept voor het deeg


Voor 2 pinsa - OVEN 240 °C: 12 MINUTEN

Ingrediënten


  • 1 kg sterke 00-bloem, 300w, proteïnegehalte 13%

  • 3 g instant droge gist

  • 700 g koud water, liefst uit de koelkast

  • 20 g zout

  • 50 g extra vergine olijfolie

  • semola


Bereiding

  1. Doe de bloem in een kom en verdeel er de droge gist over. Gebruik een lange lepel om de gist door de bloem te roeren. Voeg al het water beetje bij beetje toe. Wacht telkens tot het water volledig is opgenomen alvorens nieuw water bij te voegen. Voeg het zout en de olijfolie toe en verdeel het voorzichtig door het deeg. Je deeg ziet er heel papperig uit. No worries, that’s the whole idea with pinsa.

  2. Vet een nieuwe schone kom in met een fijn laagje olijfolie, plaats je pinsadeeg erin, dek af met een lichtjes natte handdoek en laat het deeg 30 minuten rusten.

  3. Bebloem een plat werkoppervlak, giet je pinsadeeg erop en versterk het door het herhaaldelijk over zichzelf te vouwen, vanuit de twee tegenovergestelde zijden naar binnen, zowel van links en rechts als van boven en beneden. Doe dit een drietal minuten. Bedek je handen indien nodig met bloem of water tegen het kleven, maar voeg geen bloem rechtstreeks toe aan je deeg. Wil je nog gemakkelijker vouwen, dan is het gebruik van een deegkrabber handig.

  4. Na 3 minuten vouwen laat je het deeg 30 minuten rusten, dan herhaal je het vouwen gedurende opnieuw 3 minuten.

  5. Na het nog eens 30 minuten te laten rusten, vouw je je deeg voor een derde en laatste keer gedurende 3 minuten.

  6. Neem een derde grote, schone kom en vet ook deze in met een fijn laagje olijfolie. Plaats je deeg in de kom en dek af met plasticfolie. Plaats de kom voor 24 uur in de koelkast.

  7. Na 24 uur haal je je deeg uit de koelkast. Je deeg zou intussen verdubbeld moeten zijn qua grootte.

  8. Bestrooi een schoon werkblad met bloem. Leg je deeg erop en wacht 10 minuten. Neem een scherp mes of deegkrabber en verdeel je deeg voorzichtig in vier stukjes. Vorm er deegballen van en laat ze 2 uur rusten op kamertemperatuur.

  9. Na 2 uur is het deeg eindelijk klaar om gestretcht te worden. Net zoals bij pizza gebruiken we semola. We strooien de semola op een hoopje op onze werktafel en plaatsen er een deegbal op. Gebruik nu je handpalmen om het deeg nog wat uit te strekken in alle richtingen tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Ons pinsadeeg is bijna klaar. Neem een bakplaat en vet ruim in met olijfolie. Plaats je uitgerekte deegstuk in de bakplaat en sprenkel er nog wat olijfolie over. Nu zijn we klaar om pinsa te bakken!


Ontdek Belinda’s recept voor Pinsa con melanzane e pomodoro hier.

Wil je kans maken op een exemplaar van ‘Belinda’s Italiaanse bakboek’? Ga dan naar onze Instagram-pagina en doe mee aan de give-away!