In dit gerecht gebruiken we za'atar om de pasta op smaak te brengen. Za'atar is een typisch kruidenmengsel uit het Midden-Oosten en is gemaakt van o.a. wilde oregano, tijm en sesamzaad. De geur komt je al tegemoet van zodra je het zakje opent.
Verwarm de oven voor op 180°C. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta.
Snijd de courgette in plakjes en de paprika in reepjes. Schep in een ovenschaal en besprenkel met voldoende olijfolie, zout en zwarte peper. Rooster zo'n 20 min. in de oven.
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet af maar houd een kopje van het kookvocht opzij, reken 75 ml per persoon.
Pers de knoflook. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak de peper fijn. Hak de Gran Moravia en oregano fijn.
Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de za'atar en voldoende (versgemalen) zwarte peper toe (zie tip). Bak tot de aroma's vrijkomen. Voeg de knoflook, chilipeper en ansjovis toe en laat smelten. Voeg vervolgens de pasta samen met het kookvocht toe en roer goed om. Voeg tot slot beetje bij beetje de Gran Moravia toe. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
Serveer de pasta met de geroosterde groenten en werk af met de oregano. Smakelijk!
TIP: Wees niet te zuinig met de zwarte peper. Dit gerecht is immers geïnspireerd op het Italiaanse gerecht cacio e pepe, waarin zwarte peper een hoofdrol speelt!