Buikspek is een smakelijk stuk varkensvlees dat bekend staat om zijn sappigheid en zijn heerlijk krokant laagje 'zwoerd'. Het komt, zoals de naam zegt, van de buik van het varken. Buikspek wordt vaak gebruikt in verschillende culinaire tradities over de hele wereld, zoals de Chinese keuken (bijv. char siu) en de Amerikaanse keuken, waar het wordt gebruikt voor het maken van bacon en roosteren op de barbecue.

Het bereiden van buikspek vereist enige aandacht en tijd, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Tegenwoordig vind je ook voorgegaard en/of gemarineerd buikspek bij de betere beenhouwer (vraag het even na), dit hoef je enkel nog te grillen of krokant te bakken in de pan.

Voor de hobbykok


Wil je toch zelf je buikspek helemaal ‘from scratch’ maken? Dat doe je zo!

  • Begin met het kopen van een goed stuk buikspek van goede kwaliteit bij een betrouwbare slager. Het is belangrijk om te zoeken naar een stuk met een goede verhouding tussen vlees en vet.

  • Zorg ervoor dat het buikspek goed droog is voordat je begint. Dit helpt bij het verkrijgen van een knapperige korst. Dep het vlees voorzichtig droog met keukenpapier.

  • Maak een rub door zout, peper, suiker en eventuele extra smaakmakers naar keuze te mengen. Populaire smaakmakers zijn onder andere knoflookpoeder, paprikapoeder, gedroogde kruiden zoals rozemarijn of tijm, en specerijen zoals komijn of koriander.

  • Wrijf de rub gelijkmatig over alle zijden van het buikspek, inclusief de vetzijde. Masseer het mengsel goed in het vlees om de smaken te laten doordringen.

  • Als je de tijd hebt, laat het buikspek dan een paar uur (of zelfs een nacht) in de koelkast rusten, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

  • Verwarm de oven voor op ongeveer 150°C. Plaats het buikspek op een rooster in een bakblik of ovenschaal, met de vetzijde naar boven. Dit zorgt ervoor dat het vet smelt en het vlees bedruipt tijdens het bakken. Dit kan je trouwens ook doen in een (afgesloten) barbecue of smoker, controleer zeker de temperatuur!

  • Bak het buikspek gedurende 2-3 uur, afhankelijk van de dikte van het stuk vlees, tot het mooi mals is en het spek aan de bovenkant knapperig is geworden. Je kunt de temperatuur van het vlees controleren met een vleesthermometer om ervoor te zorgen dat het de gewenste gaarheid heeft bereikt (rond de 70-75°C).

  • Haal het buikspek uit de oven en laat het even rusten voordat je het aansnijdt. Dit helpt om de sappen in het vlees te behouden en maakt het gemakkelijker om mooie plakjes te snijden.


Gerechten


Buikspek kan je op verschillende manieren verwerken in gerechten. Je kan het als hoofdgerecht eten met bijgerechten zoals geroosterde groenten en aardappelen, of je kan het in plakjes snijden en gebruiken als vulling voor sandwiches, taco's of als topping voor salades. Het knapperige spek voegt een heerlijke textuur en smaak toe, zalig!

Zin in gekregen? Snappen we! We inspireren je alvast met enkele heerlijke gerechten met (al dan niet voorgegaard) buikspek.


Buikspek met wortelpuree en gepekelde radijsjes


Buikspek met wortelpuree en gepekelde radijsjes
Een explosie van smaken en texturen op je bord. De wortelpuree zorgt voor een zoete, romige smaak terwijl de gepekelde radijzen net die extra pittige kick toevoegen. Goed nieuws! Deze topper met (voorgegaard!) spek kan je deze week bestellen bij Foodbag.be, hierzo!



Gegrild buikspek met rijstvermicelli


Gegrild buikspek met rijstvermicelli
Ontdek hoe heerlijk Vietnamezen spek klaarmaken. Serveer met rijstvermicelli en een frisse kruidensalade met vinaigrette van vissaus. Bekijk recept



Gemarineerd buikspek met frisse noedelsalade


Gemarineerd buikspek met frisse noedelsalade
Barbecue, Asian style? Daarvoor is gemarineerd spek ideaal! Heerlijk mals en smaakvol vanbinnen, vanbuiten krokant. Zo lekker! Daarbij serveren we een frisse noedelsalade met komkommer, sojascheuten en een zalige dressing. Bekijk recept



Luikse salade met gemarineerd buikspek


Luikse salade met gemarineerd buikspek
We hebben van het bekende gerecht Luikse salade een barbecue versie gemaakt! Met heerlijk gemarineerd spek van de barbecue, en natuurlijk boontjes, krielaardappelen, een zachtgekookt eitje en een heerlijke dressing erbij. Echte zomerkost! Bekijk recept



Gegrild buikspek met spinaziepuree en wortellinten


Gegrild buikspek met spinaziepuree en wortellinten
Dit spek is heerlijk mals en ideaal om te grillen. Een lekkere spinaziepuree en kleurrijke wortellinten passen daar perfect bij! Laat het smaken... Bekijk recept