Gegrild buikspek met spinaziepuree en wortellinten

30 MIN
2 personen
Gegrild buikspek met spinaziepuree en wortellinten

Buikspek is heerlijk mals en ideaal om te grillen. Vraag naar voorgegaard buikspek bij je beenhouwer. Een lekkere spinaziepuree en kleurrijke wortellinten passen daar perfect bij! Laat het smaken...

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 300 gr gekleurde wortelen
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 gr verse tijm
  • ½ blokje runderbouillon
  • 300 gr traaggegaard spek
  • 100 gr spinazie
  • boter
  • olie
  • 1 el bloem
  • scheutje melk
  • snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet). Zet ze net onder water met een snuif zout. Kook 15-20 min., tot ze mooi gaar zijn.
  2. Snijd de wortel met een dunschiller in lange linten. Verhit een klontje boter in een pan en stoof de wortellinten aan. Giet een klein scheutje water bij de wortelen en laat verdampen tot de wortelen beetgaar zijn. Kruid met zout en zwarte peper.
  3. Uiensaus: snijd de ui in ringen. Pers de knoflook. Smelt een klontje boter in een steelpannetje en fruit de ui en knoflook zo'n 2 min. op zacht vuur, tot de ui glazig is. Bestrooi daarna met de bloem en roer om. Verkruimel de bouillon erover en blus met 150 ml water. Leg de takjes tijm in de saus. Laat 3-4 min. inkoken. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  4. Laat intussen een (grill)pan heet worden (zie tip). Marineer het traag gegaard spek met wat olie, zout en zwarte peper. Grill het 1-3 min. aan beide kanten zodat het mooi gekleurd is en warm vanbinnen.
  5. Giet de aardappelen af. Plet samen met een scheutje melk tot een smeuïge puree. Zet opnieuw op een laag vuurtje en meng de rauwe spinazie onder de puree. Door de hitte zal de spinazie slinken. Kruid met zout, zwarte peper en de nootmuskaat.
  6. Serveer het gegrild buikspek met een flinke schep puree, uiensaus en de gekleurde wortellinten. Smakelijk!
  7. TIP: Een grillpan zorgt voor mooie lijnen in het vlees én een echte BBQ-smaak. Maar geen nood, je kan het vlees ook gerust in een gewone pan bakken, zet het vuur dan wat lager.