Tofu, het heeft niet de beste reputatie als smaakmaker. Het is de gekende vleesvervanger uit de Aziatische keuken. Maar doordat het veelal fout is klaargemaakt, loopt een niet-kenner er meestal in een grote boog omheen. Er zijn nochtans wel wat handige tips om tofu lekker klaar te maken. Wij helpen je graag op weg, kwestie dat je nooit meer het gevoel hebt dat je op stukjes gedroogde spons zit te knauwen.

Tofu is sojamelk die gestremd wordt door er natuurlijke, mineraalrijke coagulanten aan toe te voegen. Het is calorie-arm en eiwitrijk en zit bomvol essentiële stoffen zoals aminozuren, mineralen en vitamines. Voedingsstoffen in overvloed, maar waar is die smaak toch...?

Het goede nieuws is dus dat je wél smaakstoffen kan toevoegen. Peper en zout zijn onontbeerlijk. Tofu heeft een sponsachtige textuur. Het wordt bewaard op water. Als je begint te koken, is het dan ook belangrijk dat je het heel goed laat uitlekken, zelfs uitduwt, om je marinade als het ware plaats te geven in de gaatjes. Er bestaan zelfs speciale persen om het vocht eruit te duwen.

En dat brengt ons naadloos bij marinades. Het zijn lekkere marinades die echt smaak geven aan de vleesvervanger. Uiteraard gaat het geweldig goed samen met Oosters geïnspireerde sauzen. Denk aan sojasaus, vissaus, hoisin,... Probeer met je marinade altijd een balans te zoeken tussen zout, zoet, pikant en zuur. Ontdek 3 manieren om tofu te marineren hier. 

Nadat je tofu een tijdje hebt laten marineren, is het tijd om te bakken. De wok met een hevig vuur eronder is jouw vriend. Verhit een olie die goed tegen hoge temperaturen kan, zoals arachide-olie. Durf genoeg olie te gebruiken en bak de tofu mooi krokant. Hoewel je het gewend bent van te roerbakken in een wok, moet je je bij tofu toch inhouden: geef de blokjes tofu de tijd om aan elke kant krokant te worden. Ook als je te gezwind zou gaan roeren en rondscheppen, kan de tofu uit mekaar vallen, en dat wil je niet. Als je de stappen goed gevolgd hebt, eindig je met heerlijke blokjes krokant gebakken tofu, met een nog zachte textuur, met die lekkere Aziatische smaken erin ingebakken.

Ben je klaar om tofu een tweede kans te geven? Deze week vind je een heerlijk gerecht met tofu in de 15gram Foodbox:

Pittige tofu met pinda en paksoi
Pittige tofu met pinda en paksoi


Nog meer inspiratie op 15gram:

Gebakken tofu met gember en paprika
Gebakken met gember en paprika


Gewokte tofu met champignons en paksoi
Gewokt met champignons en paksoi


Tofu met citroengras
Met citroengras


Gefrituurde tofu met sojasaus-citroengras dressing
Gefrituurd met sojasaus-citroengras dressing


Tofu met chilipeper en jasmijnrijst
Met chilipeper en jasmijnrijst