Tataki van steak met rijst, paksoi, wortel en champignon

30 MIN
2 personen
Tataki van steak met rijst, paksoi, wortel en champignon

Tataki is een bereidingstechniek uit de Japanse keuken waarbij vlees of vis heel kort wordt aangeschroeid. Hierdoor krijgt je een lekker krokant korstje aan de buitenkant en blijft de binnenkant mooi rosé en botermals. Genieten maar!

Ingrediënten

  • 300 g rundersteaks
  • 1 stuk gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paksoi
  • 125 g witte champignons
  • 1 wortel
  • 10 g Thais basilicum
  • 1 stengel lente-ui
  • 125 g witte rijst
  • 2 el currypasta babi ketjap
  • (sesam)olie
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Rasp de gember tot je 0,5 kl per persoon hebt. Pers de knoflook. Snijd de paksoi grof. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de wortel in fijne julienne (reepjes) of gebruik een julienneschiller. Hak het Thais basilicum grof, houd enkele blaadjes apart voor de afwerking. Snijd de lente-ui in ringen.
  3. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  4. Lak: meng de babi ketjap met 1 el water per persoon en kruid royaal met zwarte peper.
  5. Verhit een scheutje (sesam)olie in een pan op hoog vuur. Dep de steak droog met keukenpapier en kruid met zout en zwarte peper. Bak zo'n 2 min. aan beide zijden, dan is die mooi rosé (zie tip). Bestrijk beide zijden van de steak met de lak, laat nog 1 min. bakken aan elke kant op middelhoog vuur. Haal uit de pan en laat rusten op een snijplank.
  6. Verhit een scheutje (sesam)olie in een (wok)pan. Voeg de gember en knoflook toe, fruit 1 min. Voeg dan de paksoi, champignons en wortel toe. Roerbak 5 min. Voeg het Thais basilicum en de rest van de babi ketjap-lak toe en roerbak nog 1 min. Proef en kruid met zout en zwarte peper.
  7. Snijd de steak in plakjes. Serveer de rijst met de gewokte groenten en de plakjes steak erbovenop. Werk af met lente-ui en blaadjes Thais basilicum. Smakelijk!