Upside down cake of omgekeerde cake of taart is een echte lekkernij. Maar waarom wordt deze taart dan zogezegd omgekeerd gebakken? We leggen je het uit!

Upside down ananascake
Upside down ananascake


Bij traditionele cake of taart wordt eerst het deeg of het beslag in de vorm gedaan en pas daarna wordt de cake of taart afgewerkt met bijvoorbeeld appetjes. Bij een zogenaamde ‘upside down cake’ of omgekeerde taart wordt letterlijk een omgekeerde techniek gebruikt. Op de bodem van een bakvorm wordt meestal eerst een bakpapiertje gelegd om het aanbakken te voorkomen. Daarna wordt het fruit in de bodem gelegd. Dat fruit is vaak van te voren al een beetje gekarameliseerd. Soms wordt het fruit nog wat bestrooid met kristalsuiker zodat het kan karameliseren tijdens het bakken.

Het beslag of deeg wordt dan over het het fruit gegoten of gelegd. Er zit dan een deeglaagje om het fruit. Tijdens het bakken zullen de suikers vrijkomen uit het fruit en die zullen dan een plakkerig laagje vormen op de taart of cake. Bij het ontvormen wordt de taart gewoon op zijn geheel omgedraaid.

Tarte tatin


De klassieke tarte tatin met appeltjes
De klassieke tarte tatin met appeltjes


De meest bekende omgekeerde taart is ongetwijfeld de tarte tatin met appels. Bij deze taart laat men eerst wat appels karameliseren op het vuur. Nadien worden de appels in een bakvorm gelegd en wordt er bladerdeeg over gevouwen. Door het bakken versmelten de appels tot een heerlijke gekarameliseerde lekkernij.

Tarte tatin met peer en maple syrup
Tarte tatin met peer en maple syrup


Naast de traditionele tarte tatin met appels kun je ook tarte tatin maken van allerlei ander fruit. Probeer deze tarte tatin met peer en maple syrup eens.

Lekker upside down deze tarte tatin van witloof
Lekker upside down deze tarte tatin van witloof


Maar ook witloof leent zich prima voor deze bereiding. Deze witlooftatin is bijzonder origineel en minstens even lekker! Of een tarte tatin met uitjes kan ook prima als hartige lunch of bij het aperitief.

Tarte tatin met uitjes
Tarte tatin met uitjes

Upside down pineapple cake


In Amerika is vooral de ‘upside down pineapple cake’ erg populair. Dit is een omgekeerde cake met gekarameliseerde ananasschijven. Vaak wordt die dan nog afgewerkt met knalrode maraschino-kersen.