Ooit al eens gehoord van culinaire kitsch? De belichaming hiervan zou je naar verluidt terugvinden in surf & turf. Nee, dit is geen typische surferskost, maar de link met de zee is niet veraf. Surf & turf ontstond dan ook niet voor niets aan de oostkust van Noord-Amerika. Met surf & turf wou men de extravagantie benadrukken door de twee duurste gerechten van op het vlees –en vismenu te bestellen. Surf verwijst dus naar het beste uit de zee en turf naar het beste vanop het vasteland. Op ons bord vertaalt zich dat in een zeer verassende smakencombinatie. Ik geef toe, het is gedurfd en niet altijd even geslaagd, maar mits het juiste recept is dit een schot in de roos.

Surf & turf met een traditionele paella
Surf & turf met een traditionele paella


Toch zullen velen, zonder het te weten, zich al gewaagd hebben aan surf & turf. Ik denk dan aan paella waarin kip, chorizo en zeevruchten gegaard worden in een heerlijke bouillon met rijst. Paella is dus het bewijs dat vlees en vis een sublieme combinatie kan zijn. Dit gerecht laat zich immers niet voor niets de nationale trots van Spanje noemen!

In de oven gegaarde kabeljauw met chorizo
In de oven gegaarde kabeljauw met chorizo


Toch vraagt de combinatie van vlees en vis in één gerecht wel om lef. Als je geen durfal bent, begin dan voorzichtig door de vis eerst nog de hoofdrol te laten spelen. Werk je gerecht nadien af met een beetje vlees en je bent vertrokken. Een lekkere combinatie is kabeljauw gegaard in de oven met chorizo.

Een verrassende variant op de klassieke saltimbocca
Een verrassende variant op de klassieke saltimbocca


Of maak een variant op de Italiaanse saltimbocca. In het traditionele gerecht wordt vlees doormidden gesneden en geserveerd met een sneetje ham. Vervang het vlees door tarbotfilets, werk af met een sneetje ham en serveer met wat pasta: een toegankelijk surf & turf gerecht om je vingers bij af te lekken!

Een heerlijke venkelrisotto met inktvis en bacon
Een heerlijke venkelrisotto met inktvis en bacon


 

Mag het voor jou wat gedurfder zijn? Ga dan voor een frisse venkelrisotto met spek en pijlinktvis. De subtiele vissmaak gaat erg goed samen met het spek. De venkel zorgt dan weer voor een verfrissende toets. Je kan de pijlinktvis ook vervangen door mini-octopusjes of door mosseltjes.

Een gewaagde hamburger met kreeft
Een gewaagde hamburger met kreeft


Maar het kan nog decadenter, zoals in deze zeer gewaagde rundshamburger. Het gehakt wordt hier moeiteloos gecombineerd met de crème de la crème uit de zee: kreeft. Dit is zo’n smaakbom dat je het qua toppings erg sober kan houden. De kreeft is op smaak gebracht met een beetje limoen, wasabi en mayonaise. Verder is de burger traditioneel belegd met wat sla en tomaat. Wedden dat je hier niet aan kan weerstaan?

Lekkere miniloempia's met gehakt en garnalen
Lekkere miniloempia's met gehakt en garnalen


Ook als hapje doet surf & turf het erg goed. Zet de avond in met deze miniloempia’s van gehakt en garnalen en de toon is gezet!