Toch zullen velen, zonder het te weten, zich al gewaagd hebben aan surf & turf. Ik denk dan aan paella waarin kip, chorizo en zeevruchten gegaard worden in een heerlijke bouillon met rijst. Paella is dus het bewijs dat vlees en vis een sublieme combinatie kan zijn. Dit gerecht laat zich immers niet voor niets de nationale trots van Spanje noemen!
Toch vraagt de combinatie van vlees en vis in één gerecht wel om lef. Als je geen durfal bent, begin dan voorzichtig door de vis eerst nog de hoofdrol te laten spelen. Werk je gerecht nadien af met een beetje vlees en je bent vertrokken. Een lekkere combinatie is kabeljauw gegaard in de oven met chorizo.
Of maak een variant op de Italiaanse saltimbocca. In het traditionele gerecht wordt vlees doormidden gesneden en geserveerd met een sneetje ham. Vervang het vlees door tarbotfilets, werk af met een sneetje ham en serveer met wat pasta: een toegankelijk surf & turf gerecht om je vingers bij af te lekken!
Mag het voor jou wat gedurfder zijn? Ga dan voor een frisse venkelrisotto met spek en pijlinktvis. De subtiele vissmaak gaat erg goed samen met het spek. De venkel zorgt dan weer voor een verfrissende toets. Je kan de pijlinktvis ook vervangen door mini-octopusjes of door mosseltjes.
Maar het kan nog decadenter, zoals in deze zeer gewaagde rundshamburger. Het gehakt wordt hier moeiteloos gecombineerd met de crème de la crème uit de zee: kreeft. Dit is zo’n smaakbom dat je het qua toppings erg sober kan houden. De kreeft is op smaak gebracht met een beetje limoen, wasabi en mayonaise. Verder is de burger traditioneel belegd met wat sla en tomaat. Wedden dat je hier niet aan kan weerstaan?
Ook als hapje doet surf & turf het erg goed. Zet de avond in met deze miniloempia’s van gehakt en garnalen en de toon is gezet!