Gevulde aardappel met kruidenricotta met gerookte zalm en radijssalade

45 MIN
2 personen
Gevulde aardappel met kruidenricotta met gerookte zalm en radijssalade

Eenvoud siert. Van een simpele 'patat' kan je een echte delicatesse maken zoals deze gevulde aardappel. Heerlijk als maaltijd met een salade erbij of een verrassend bijgerecht tijdens een barbecue.

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen
  • ½ citroen
  • 1 sjalot
  • 5 gr bieslook
  • 5 gr dille
  • 100 gr ricotta
  • 1 bussel radijs
  • 50 gr landkers (of waterkers)
  • 100 gr gerookte zalm
  • olijfolie
  • boter
  • 2 kl wittewijnazijn
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de aardappel (laat de schil eraan). Leg de aardappelhelften met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Kruid met zout en zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie. Zet 40 min. in de voorverwarmde oven (zie tip). Je kan de aardappelhelften ook 15-20 min. koken in water. Dat gaat sneller, maar het resultaat is minder knapperig.
  2. Spoel de citroen en boen goed schoon. Rasp de schil van de citroen. Snipper de sjalot. Hak de bieslook en dille fijn. Meng de ricotta in een kommetje met de citroenzeste, de helft van de sjalot, de bieslook, dille en een snuif zout en zwarte peper. Proef en knijp er nog enkele druppels citroensap over uit als je het graag nog wat frisser wilt. Zet opzij.
  3. Salade: meng de rest van de sjalot met 2,5 el olijfolie, de witte wijnazijn en een snuif zout en zwarte peper in een slakom tot een vinaigrette. Snijd de radijzen in dunne plakjes en schep ze onder de vinaigrette.
  4. Controleer of de aardappelhelften gaar zijn. Schep met een lepel zoveel mogelijk aardappelkruim uit de schil, maar let op dat je de schil niet beschadigt. Plet het aardappelkruim samen met een klont boter met een vork. Meng de ricottamengeling met de geplette aardappel tot een smeuïg geheel.
  5. Vul de uitgeholde aardappelhelften terug met de aardappel-ricottamengeling en schik er een plakje gerookte zalm bovenop.
  6. Schep de landkers mee onder de vinaigrette in de slakom.Serveer de gevulde aardappel met de salade. Smakelijk!
  7. TIP: Gehaast? Pof de aardappelen dan 4 min. op 700 watt in de microgolfoven. Keer ze om en herhaal.