Wil je zalm eens op een bijzondere manier serveren? Probeer deze veelzijdige vissoort eens te lakken! Lakken is een kooktechniek waarbij je een glazuur of saus op de zalm aanbrengt en deze vervolgens grilt, bakt of roostert. Dit proces zorgt ervoor dat de zalm een heerlijke, zoete en kleverige buitenkant krijgt, terwijl de vis van binnen sappig blijft.

Geef toe, het klinkt ook wel fancy he, 'gelakte zalm'? Echt iets voor speciale gelegenheden! Maar eerlijk? Eigenlijk is het zo gemakkelijk, dat je gelakte zalm ook perfect op een doordeweekse avond kan maken.

Hoe lakken?


Zoals gezegd, het is helemaal niet zo moeilijk! Begin met mooie stukken zalmfilet. Zorg dat alles graatjes verwijderd zijn en dat de zalm goed droog is (dep eventueel droog met keukenpapier). De gemakkelijkste manier om je zalm te garen, is door te roosteren of grillen in de oven. Neem dus een bakplaat of ovenschotel, schik hier de zalmfilets op en bestrijk ze met de door jou gekozen lak met een keukenborsteltje. Je hoeft enkel de bovenkant van de vis te bestrijken.

Afhankelijk van de begeleiders van de zalmfilet, kan je één van deze combinaties proberen. Er is altijd een zoet element aanwezig, dit zal zorgen voor dat heerlijke karamellisatie-effect, een perfecte balans tussen zoet en zout.

  1. Teriyaki-lak: Deze zoete en zoute Japanse saus op basis van sojasaus, mirin, sake en suiker is perfect voor zalm.

  2. Honing-mosterdlak: Combineer honing, mosterd, olijfolie, knoflook en citroensap voor een heerlijke en pittige lak.

  3. Ahorn-gemberlak: Een mix van ahornsiroop, verse gember, knoflook, sojasaus en sesamolie zal je zalm een verrukkelijke glans geven.


Zet de zalm dan - afhankelijk van de dikte - 10 tot 15 minuten in de oven (voorverwarmd op 200 °C) of onder de grill van de oven. Dit zal ervoor zorgen dat de zalm mooi sappig blijft binnenin, en dan bovenaan dat heerlijke zoet-zoute laagje heeft. Zalig!

Serveer de gelakte zalm dan direct. Garneer met sesamzaadjes, gehakte lente-uitjes of verse kruiden voor extra smaak en textuur.

Recepten met gelakte zalm


We inspireren je graag met enkele heerlijke recepten! Je kan de lak trouwens ook gebruiken voor andere stevige visfilets zoals kabeljauw, koolvis of heek. Goed om weten: deze week kan je bij onze vrienden van Foodbag ook een heerlijk receptje bestellen, om het thuis eens te proberen. Check het gerecht hieronder ;-).


Gelakte zalm met limoenquinoa, geroosterde paprika en boontjes


Gelakte zalm met limoenquinoa, geroosterde paprika en boontjes
We lakken de zalm met een mengeling van honing, limoen, sojasaus, knoflook en paprikapoeder. Daardoor blijft die lekker sappig en mals. Een smaakbom! Heerlijk met de limoenquinoa, geroosterde paprika en boontjes erbij. Bestel dit gerecht bij Foodbag.be!



Gelakte zalm met gebakken noedels


Gelakte zalm met gebakken noedels
Zalm is heerlijk in combinatie met een zoet sausje. Test het maar eens met deze gelakte zalm met gebakken noedels, overheerlijk! Bekijk recept



Gelakte zalm met gebakken noedels


Gelakte zalm met gebakken noedels
Gelakte zalm is een heerlijk sappig stukje zalm die je inwrijft met een lekker sausje met honing bij. Daarbij komen gebakken noedels met peultjes en broccoli. Bekijk recept



Gelakte zalm met wokgroenten en rijst


Gelakte zalm met wokgroenten en rijst
Een heerlijk eenvoudig wokgerecht, dat toch luxueus proeft, dankzij de heerlijke gelakte zalm. Heel gemakkelijk om klaar te maken, zo goed als geen snijwerk en toch met een schitterend resultaat! Laat het smaken! Bekijk recept



Gelakte zalm met prei en crushed krieltjes


Gelakte zalm met prei en crushed krieltjes
Daar is de lente, daar is de zon. Laat je zalm stralen in een smeuïg boterlaagje, op smaak gebracht met limoen en Griekse kruiden. Hemels! Bekijk recept



Zalm teriyaki met sugar snaps en noedels


Zalm teriyaki met sugar snaps en noedels
Teriyaki is een heerlijke Japanse saus voor bij vlees en vis, die je gemakkelijk zelf maakt. Heerlijk bij de zalm & krokante sugar snaps. Een Japans toppertje! Bekijk recept