Gelakte zalm met prei en crushed krieltjes

35 MIN
2 personen
Gelakte zalm met prei en crushed krieltjes

Daar is de lente, daar is de zon. Laat je zalm stralen in een smeuïg boterlaagje, op smaak gebracht met limoen en Griekse kruiden. Hemels!

Ingrediënten

  • 400 gr krielaardappelen
  • 1 limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels prei
  • 2 el honing
  • 2 kl Griekse kruidenmix
  • 300 gr zalmfilet
  • 3 el boter
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Zet de aardappelen in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
  2. Snijd de helft van de limoen in plakjes. Pers de knoflook. Snijd de prei overlangs doormidden en snijd vervolgens in 3 gelijke stukken.
  3. Giet de aardappelen af en laat een klontje boter en een likje olijfolie erbij smelten. Kruid met grof zout en hussel door elkaar. Spreid uit op een bakplaat (zie tip) en plet elke aardappel met de onderkant van een stevig glas tot ongeveer 1 cm dik. Schuif de aardappelen 20 min. in de oven, tot ze mooi krokant zijn.
  4. Smelt de boter in een brede (ovenvaste) pan op middelhoog vuur. Wals de pan wat geen en weer, zodat de boter mooi over de bodem verdeeld is en begint te bruisen. Laat zeker niet te heet worden, maar wacht tot het schuim van de boter langzaamaan verdwijnt, zo'n 2-3 min. De boter zal goudbruin worden en nootachtig ruiken.
  5. Meng de knoflook en honing onder de boter en pers de rest van de limoen erboven uit. Laat op zacht vuur opwarmen tot de geuren vrijkomen. Meng er dan de Griekse mix eronder en kruid met zout en zwarte peper.
  6. Schep de prei in de pan bij de boter en laat 3-4 min. stoven.
  7. Schep de zalm mee in de pan bij de prei of schep alles met de zalm erbij in een ovenschaal. Schep wat van de boter over de zalm zodat die mooi kan karamelliseren. Schuif de oven in voor 4 min. Haal uit de oven en zet de grill aan. Schenk de boter opnieuw wat over de zalm, schik de plakjes limoen rond de zalm en schuif opnieuw in de oven. Grill nog eens 2-3 min.
  8. Controleer of de aardappelen en zalm gaar zijn: als de vis nog een beetje glazig is en je ‘m vlot uit elkaar kan trekken met een vork, is hij perfect. Haal uit de oven en serveer met de botersaus, prei en crushed krieltjes. Smakelijk!
  9. TIP: Laat de aardappelen gerust afkoelen, dan worden ze nog krokanter in de oven.