Etentjes bij mij thuis voor vrienden en familie organiseren, ik doe niet liever. Uitpakken met lekker, origineel eten, waarbij je zelf niet uren in de keuken moet staan, terwijl iedereen gezellig aan tafel zit te keuvelen, dát is de uitdaging. En dan is een Mexicaanse taco-avond het ideale concept: je presenteert een stapeltje dampende maïstaco's, verschillende vullingen en uiteraard enkele lekkere toppings voor erbij. Gegarandeerd succes!

Een kleurrijk tacofeestje
Een kleurrijk taco feestje


Laten we beginnen met het even over de taco's zelf te hebben. In de supermarkt vind je tegenwoordig overal bloemtortilla's die erg geschikt zijn voor wraps, quesadilla's,... Ook om taco's te maken, maar qua smaak en textuur verkies ik dan toch wel de maïstortilla's. Die zijn klein en geel, en iets stugger van textuur maar voller van smaak. Je vindt ze nog niet gemakkelijk in de supermarkt, maar wel in speciaalzaken of online. Voor het serveren warm je ze stuk per stuk kort op in de pan in een heel klein beetje vetstof. Smaakbommetje!

Voor de vulling bakte ik vroeger wat kippenblokjes of gehakt met paprikablokjes en tacokruiden op, maar daar ben ik ondertussen ook wel wat creatiever in geworden. Ik maak meestal een vulling met pulled pork, daarbij gebruik ik het recept van Macaron Manon op 15gram, en ik bak de pulled pork reepjes dan nog kort even op voor het serveren in wat vetstof. Daarbij maak ik ook nog een kip-ananasvulling en iets met vis: bijvoorbeeld geroosterde zalm met kokos. En als er vegetariërs mee-eten, uiteraard ook een veggie vulling. Je gasten kunnen dan hun eigen taco's samenstellen en zelf toppings kiezen.

Taco's met kip en ananas
Taco's met kip en ananas


Taco's met kokoszalm en mangosalsa
Taco's met kokoszalm en mangosalsa


En welke toppings dat dan zijn? Uiteráárd guacamole en dan zure room met komijn onder gemengd, geraspte cheddarkaas en 'pico de gallo'. Pico de gallo is een salsa op basis van tomaat, ui, korianderblaadjes en jalapeñopeper, op smaak gebracht met zout en limoensap. Pico de gallo wilt letterlijk zeggen 'hanenbek', maar wordt ook wel eens 'salsa Mexicana' genoemd, omdat het dezelfde kleuren heeft als de Mexicaanse vlag.

Guacamole
Guacamole


Pico de gallo
Pico de gallo


Ikzelf hou erg van heel pikant eten, maar ik heb al vaak genoeg gemerkt dat niet iedereen daar zo goed tegen kan. Daarom zet ik ook altijd enkele flesjes chilisaus op tafel, zo kan iedereen zelf kiezen hoe pikant ze het maken. Ook weer in de supermarkt vind je een standaardversie, maar in speciaalzaken en online zijn er zoveel geweldige variaties te vinden, op basis van verschillende chilipepers, zoals habanero, jalapeño en chipotle, gaande van mild of smokey tot héél pikant, vaak in zeer leuke flesjes.

En om het feestje compleet te maken, moeten er uiteraard ook drankjes bij. Mexicaanse Corona-biertjes met een schijfje limoen in passen er perfect bij, maar het is nóg leuker als je er de nationale Mexicaanse cocktail bij maakt: Margarita, en bij voorkeur dan in de 'frozen' versie. Tenslotte kan je ook nog de fles tequila op tafel zetten, met zout en partjes limoen bij. Pret gegarandeerd, maar ik sta niet in voor de gevolgen ;-).

Frozen margarita's
Frozen margarita's