De eerste keer dat ik pulled pork proefde, ging er echt een wereld voor mij open. Botermals varkenvlees met een zalige textuur en een pittig zoete smaak. Lekker op om op een festival te proeven maar je kan het ook perfect zelf maken!

Heerlijke pittige broodjes met pulled pork
Heerlijke pittige broodjes met pulled pork


Pulled pork komt uit de V.S. en wordt gemaakt van een varkensschouder. Dat vlees is normaal gezien erg taai maar doordat het heel langzaam gegaard wordt, is het gewoon overheerlijk en mals. Het valt dan bijna uit elkaar en dankt zijn benaming ook aan dat het vlees gemakkelijk uit elkaar getrokken, oftewel ‘pulled’ wordt. Tegenwoordig kan je er bijna niet meer naast zien. Op elk foodtruckfestival vind je wel pulled pork burgers of broodjes. Onlangs zag ik het zelfs kant-en-klaar in de supermarkt.

Niets gaat echter boven de real deal. Het kost wel wat tijd maar is ideaal om op een zondag te bereiden. Traag gegaarde pulled pork is een gerecht om te delen. De bereiding is eigenlijk niet zo moeilijk maar vraagt alleen een beetje geduld. Probeer deze pulled pork broodjes eens. Wedden dat je veel ‘ohs’ en ‘ahs’ aan tafel krijgt. Gewoonweg zalig!

Ingrediënten voor 4 pittige broodjes met pulled pork



  • 1,5 kg varkensschouder, ontbeend

  • 4 pistolets


Voor de marinade

  • 50 g zout

  • 50 g bruine suiker

  • 400 ml water

  • 2 laurierblaadjes


Voor de droge rub

  • 2 el bruine suiker

  • 1 el lookpoeder

  • 1 el komijnpoeder

  • 1 el mild paprikapoeder

  • 1 el chilipoeder

  • 1 el zout, afgestreken


Bekijk het volledige recept voor de pittige broodjes met pulled pork hier. Heerlijk geserveerd met gepekelde komkommer met roze peper en wat sriracha mayonaise!