Koolrabi is een minder bekende groente, maar o zo lekker en verrassend. Hoog tijd dat we deze leuke knol eens in de schijnwerpers zetten! Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten kan worden, is een ware schat aan voedingsstoffen en je kan er verrassend creatief mee aan de slag. We tonen je hoe!

koolrabi
Foto Ashleigh Shea via Unsplash

Wat is koolrabi?


De groente is lid van de koolfamilie en staat bekend om zijn knolvormige uiterlijk. Het is beschikbaar in groene en paarse varianten, hoewel de binnenkant bij beide kleuren crèmewit is. De smaak van koolrabi is mild en enigszins zoet, met een textuur die doet denken aan die van een broccoli-stam of kool, maar dan frisser en sappiger. Koolrabi is een lente- en zomergroente en past dus ook perfect in frisse bereidingen.

Voedingswaarde en gezondheidsvoordelen


Koolrabi is rijk aan vezels, vitamine C, vitamine B6, en kalium. Deze voedingsstoffen maken het niet alleen een gezonde toevoeging aan je eetpatroon, maar dragen ook bij aan de ondersteuning van het immuunsysteem, de spijsvertering, en de hartgezondheid. Bovendien is koolrabi laag in calorieën.

Culinaire mogelijkheden


De veelzijdigheid van koolrabi maakt het een spannende groente om mee te koken. Hierbij enkele suggesties om deze unieke groente in je maaltijden te integreren:

Rauw



  • Salades: Snijd de koolrabi in dunne reepjes of blokjes en meng deze door een salade voor een frisse, knapperige toevoeging.

  • Tzatziki: Rasp de koolrabi en combineer het met yoghurt, knoflook, en kruiden voor een verfrissend sausje.


Gekookt



  • Geroosterd: Snijd de groente in plakken of balkjes, besprenkel met olijfolie en je favoriete kruiden, en rooster tot ze goudbruin en beetgaar zijn.

  • Soepen: Voeg blokjes koolrabi toe aan soep. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld pastinaak of bloemkool. De bladeren van de groente kan je trouwens ook in soep of bouillon gebruiken!

  • Gestoomd: Stoom de knol en serveer met een klontje boter en verse kruiden als gezond bijgerechtje.


Creatief



  • Koolrabi frietjes: Snijd de koolrabi in frietvorm, bak ze in de oven of airfryer, en serveer met een dipsausje voor een gezondere variant op traditionele frietjes.

  • Gevulde koolrabi: Hol de koolrabi uit en vul deze met een mengsel van rijst, groenten en kruiden en bak vervolgens in de oven.


Wij hebben alvast enkele lekkere recepten met de groente verzameld. En bovendien kan je onderstaande wraps met falafel, yoghurt-tahinsausje en geroosterde koolrabi deze week bij onze partner Foodbag bestellen, hoera!


Wraps met falafel, yoghurt-tahinsaus en koolrabi


Wraps met falafel, yoghurt-tahinsaus en koolrabi
Koolrabi is een minder bekende groente, daarom maak ik er mijn missie van om 'm vaker op het menu te krijgen. Bak in de pan en karamelliseer met wat honing. Wedden dat een nieuwe smaakwereld voor je opengaat? Bekijk recept



Tortilla's met veggie shoarma en frisse koolsla van koolrabi


Tortilla's met veggie shoarma en frisse koolsla van koolrabi
Heerlijk deze grote taco's met kruidige veggie shoarma en frisse koolsla. We geven de koolsla een originele toets door de gewone kool te vervangen door koolrabi. Bijzondere smaken die verrassen! Bekijk recept



Banh mi met gegrilde kip


Banh mi met gegrilde kip
Een heerlijk knapperig broodje uit de Vietnamese street food keuken met gegrilde stukjes kip, heerlijke snel gepekelde groentjes en een zalige sojamayonaise. Bekijk recept



Banh mi bowl met varkensgehaktballetjes


Banh mi bowl met varkensgehaktballetjes
Ken je het Vietnamese 'banh mi' broodje? Een typische lunch met een krokant stokbroodje gevuld met vlees, knapperige groenten en kruiden. We maakten een originele variatie in een bowl met rijst en varkensgehaktballetjes. Minstens even lekker en goed vullend. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Salade van sashimi van tonijn


Salade van sashimi van tonijn
Een heerlijke Japanse salade van sashimi van tonijn met een zalige warme dressing, die de tonijn lichtjes doet garen. Dit moet je proeven! Bekijk recept



Gordita met pulled aubergine, kikkererwten en koolrabisalade


Gordita met pulled aubergine, kikkererwten en koolrabisalade
Klaar om de show te stelen op je BBQ-feestje? Deze gordita's met pulled aubergine zijn een hit bij zowel vleeseters als vegetariërs! De combinatie van krokante kikkererwten, frisse koolrabisalade en yoghurtdressing zorgen voor een smaakfestijn. Bekijk recept



Naanbrood met kip, koolrabitzatziki, rode biet en dille


Naanbrood met kip, koolrabitzatziki, rode biet en dille
Wij worden helemaal gelukkig als naanbrood dienst doet als bord. En zeker als alle smaken nog eens kloppen ook. Aardse rode bieten, heerlijke, frisse tzatziki en malse kip. Werk het geheel af met wat dille en dig in! Bekijk recept



Salade met falafel, hummus, koolrabi en krokante tortillapuntjes


Salade met falafel, hummus, koolrabi en krokante tortillapuntjes
Het vertrektpunt van dit gerecht was een fattoush. Een typische kruidige broodsalade die je vaak op de mezzekaart ziet staan bij een Libanees restaurant. We voegen ook nog falafel toe om er een volwaardige maaltijd van te maken. Smakelijk! Bekijk recept