Biryani is een rijstgerecht uit Indië. Het zou via de Moslim populatie overgekomen zijn uit Perzië, maar over de oorsprong is best wel wat discussie. 'Birinj' is het Perzische woord voor rijst, dus er is wel degelijk een duidelijke link. Pilaf (of pilau) is een ander gekend rijstgerecht uit Perzië, maar er zijn wel degelijk wat verschillen. Voor biryani worden de componenten (vlees en rijst) afzonderlijk gegaard en dan later samengebracht, bij pilaf gaat alles samen in één kookpot van in het begin. Bij biryani worden ook meer specerijen gebruikt. In Indië zelf zijn er ook nog eens veel lokale verschillen, vooral ook in niveau van pittigheid. 

Wij experimenteren ook al graag eens met verschillende recepten. We maakten een authentieke versie, uit Kashmir, maar ook snelle versies met kip en scampi. Of een hele verrassende veggie versie met pompoen en gepaneerde oesterzwammen. Die kan je deze week trouwens ook bestellen bij Foodbag.be! 

Biryani uit Kashmir


Biryani uit Kashmir

We maken een heerlijke, geurige Indische rijstschotel met stoofvlees, specerijen, rijst en gedroogd fruit. Een waar feestmaal! Naar een recept van Vivek Singh, chef van het gekende Indische restaurant The Cinnamon Club in Londen. Bekijk recept. 


Biryani met kip


Biryani met kip
Dit Indiaas rijstgerecht dankt zijn smaak aan de gember en de typisch Indische garam massala kruiden. We kiezen vandaag voor een versie met kip en werken af met verse fijngesnipperde munt.  Bekijk recept



Kip Biryani met sperzieboontjes


Kip Biryani met sperzieboontjes
Heerlijk kruidig en gemakkelijk. De yoghurt is een mooi contrast bij deze pittige schotel. Bekijk recept



Biryani met scampi's en spinazie


Biryani met scampi's en spinazie
Vaak wordt dit rijstgerecht met kip of lamsvlees gemaakt, maar een heerlijke originele variatie met scampi's kan ook. Noem het gerust een Indische versie van paella. Je tafelgasten zullen verrast zijn! Bekijk recept



Biryani met gepaneerde oesterzwam, rijst, rozijnen en amandelschilfers


Biryani met gepaneerde oesterzwam, rijst, rozijnen en amandelschilfers
In maart vieren we veggie! Dit klassiek Indiaas gerecht wordt vaak met lam of kip gegeten. Maar eerlijk? Deze gepaneerde oesterzwam vinden we veel lekkerder! Eens  proberen? Bestel 'm deze week bij Foodbag.be!



Vegetarische biryani met muntraita


Vegetarische biryani met muntraita
Een veggie versie met spinazie en rozijnen. We maken er een frisse muntraita bij, een heerlijk yoghurtsausje met komkommer dat wat balans brengt in het pittige gerecht. Een vegetarische topper! Bekijk recept