Pure nostalgie op het bord, een heerlijk gehaktbroodje of fricandon! Ideaal comfort food voor de (nakende?) herfst. Mooi donkerbruin en krokant gebakken vanbuiten en nog lekker sappig en misschien zelfs nog een tikkeltje rosé vanbinnen, dát is de kunst! Helaas bestaat er geen magisch recept, zodat het altijd lukt. Het hangt van zoveel factoren af: de kwaliteit en het vochtgehalte van het gehakt, de grootte van het gehaktbrood en de kracht van je oven...

Toch geef ik je graag enkele tips mee, zodat je zeker het lekkerste gehaktbroodje thuis kan maken!

  1. Gebruik gemengd gehakt van goede kwaliteit. Varken-kalf of varken-rund zijn ideale combinaties. Bijvoorbeeld enkel rundsgehakt zou een droog resultaat geven.

  2. Zorg voor wat extra crunch: verwerk nootjes mee in het gehaktbrood. Het geeft het gehakt nog meer smaak en geeft een leuke bite. Pistachenootjes of hazelnoten zijn ideaal. Je kan de nootjes ook grofhakken en het gehaktbroodje erdoor rollen, dat proef je de crunch aan de buitenkant!

  3. Zorg voor extra smaak: meng enkele van je favoriete (gedroogde) kruiden, kaas of bijvoorbeeld olijven door het gehakt. En kruid zeker ook goed af met peper en zout.

  4. Zorg ervoor dat het gehaktbroodje niet te droog, maar ook niet te vochtig is. Je zou het gemakkelijk moeten kunnen vormen met vochtige handen, zodat er geen gehakt aan je handen blijft kleven. Is het te plakkerig? Voeg wat extra paneermeel toe. Is het te droog? Voeg een extra eitje toe.

  5. Probeer een zo groot mogelijk gehaktbrood te maken. Dan heb je sowieso een grotere kans op een krokante buitenkant en een nog sappige binnenkant. Heb je dan te veel gehaktbrood gemaakt? Het bewaart gemakkelijk enkele dagen in de koelkast en is de volgende dag koud ook nog overheerlijk: een plakje op de boterham, of in blokjes gesneden met mosterd erbij als aperitief. Heerlijk!

  6. Bestrijk het gehaktbrood rondom met olie en zet het dan een 15-tal minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C, zodat de buitenkant mooi kan korsten, en dan nog 15 à 20 minuten op 180 °C, zodat de binnenkant ook kan garen. Zoals eerder vermeld, hangt de gaartijd van veel factoren af, dus hier moet je wel met je eigen oven mee gaan experimenteren. Heb je een kerntemperatuur thermometer? 83 °C is ideaal voor een rosé gebakken gehaktbroodje, bij 86 °C is het mooi doorbakken.

  7. Véél oefenen! Schrijf voor jezelf op met welke temperatuur en bereidingstijd je de beste resultaten behaalt met jouw oven. We geven je alvast enkele lekkere recepten mee om te oefenen!




Gehaktbrood met pastinaakfrietjes


Gehaktbrood met pastinaakfrietjes
Een heerlijk gehaktbroodje uit de oven met daarbij originele pastinaakfrietjes uit de oven. Veel gezonder dan gewone frietjes! Bekijk recept



Gehaktbrood met kaas, witloof en graanmosterdsaus


Gehaktbrood met kaas, witloof en graanmosterdsaus
Geraspte kaas is het geheime ingrediënt in dit heerlijk smaakvolle gehaktbrood! Heerlijke herfstige smaken zoals witloof en pittige graanmosterd. Lekker! Bekijk recept



Gehaktbrood met pistachenootjes, geroosterde boontjes en aardappelen


Gehaktbrood met pistachenootjes, geroosterde boontjes en aardappelen
Een heerlijk gehaktbroodje met een leuke verrassing binnenin: krokante pistachenootjes! Daarbij komen geroosterde boontjes en gekookte aardappelen, yum! Bekijk recept



Krokant kippengehaktbroodje met knolselderpuree


Krokant kippengehaktbroodje met knolselderpuree
Een lekker krokant kippengehaktbroodje dat in de oven wordt gegaard, terwijl jij ondertussen tijd hebt om een heerlijk smeuïge knolselderpuree te maken. Bekijk recept



Gehaktbrood in hazelnotenjasje met knolselderpuree en een slaatje


Gehaktbrood in hazelnotenjasje met knolselderpuree en een slaatje
Een heerlijke knolselderpuree met een gehaktbroodje in een jasje van grofgehakte hazelnoten en een fris slaatje erbij met dressing. Dat gaat smaken! Zelf aan de slag? Dit heerlijke gerecht kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!