Gehaktbrood met krieken en spinaziepuree

30 MIN
2 personen
Gehaktbrood met krieken en spinaziepuree

Het kwam bijna tot schermutselingen tijdens het fotograferen van dit gerecht. Wanneer er gehakt op het menu staat, wil iedereen als eerste toehappen. Want een bordje nostalgie met 'kriekskes', dat smaakt altijd, toch?

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • 2 kl Provençaalse kruiden
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 1 bokaal krieken
  • 200 gr spinazie
  • boter
  • ½ el maïszetmeel
  • scheutje melk
  • snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Snipper de sjalot fijn en meng in een kom onder het gehakt. Kruid met de Provençaalse kruiden, zout en zwarte peper. Bol het gehakt met je handen op tot een groot gehaktbrood (zie tip) en schik het in een ovenschaal. Bak het 25 min. in de voorverwarmde oven.
  2. Snijd intussen de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet) en zet in een kookpot net onder water met een snuif zout. Kook in 12-15 min. gaar.
  3. Verwarm de krieken met het sap in een steelpan op middelhoog vuur. Los het maïszetmeel op in een scheutje koud water en voeg het mengsel toe aan de krieken. Roer goed om, laat even opkoken en houd warm. Wil je liever een dikkere kriekensaus? Voeg dan nog wat extra maïszetmeel toe.
  4. Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen. Voeg een klont boter en de melk toe en plet de aardappelen tot een smeuïge puree. Kruid met zout, zwarte peper en de nootmuskaat. Schep de spinazie handje per handje onder de warme puree. Dit lijkt veel, maar door de warmte slinken de blaadjes.
  5. Controleer of het gehaktbrood gaar is. Snijd het in plakjes en serveer met de kriekensaus en een flinke schep van de stoemp. Smakelijk!
  6. TIP: Maak je handen nat om het gehaktbrood op te bollen. Zo krijg je een mooi, egaal korstje.