Pistachenootjes, met hun kenmerkende groene kleur en unieke, ietwat zoetige smaak, zijn een favoriete noot in onze keuken! Deze kleine, maar machtige nootjes zijn niet alleen een gezonde snack op zich, maar zijn ook een verrassende toevoeging aan desserts. 

Pistachenootjes, officieel bekend als Pistacia vera, zijn de vruchten van een kleine boom die zijn oorsprong vindt in Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Deze regio's, met hun perfecte combinatie van zonnige dagen en goed gedraineerde bodems, bieden de ideale omstandigheden voor de pistacheboom om te floreren. Historisch gezien worden pistachenootjes al duizenden jaren gewaardeerd, niet alleen voor hun smaak maar ook voor hun vermeende gezondheidsvoordelen. De oude volkeren van het Midden-Oosten waardeerden deze nootjes zozeer dat ze vaak werden gereserveerd voor royalty, of gebruikt als symbool van welvaart en geluk. Hedendaags vind je pistachenootjes van uitstekende kwaliteit uit Sicilië, Iran en Californië.

Gedopte pistachenootjes
Gedopte pistachenootjes, foto Joanna Kosinska


Met hun mooie groene kleur, lichtzoete smaak en verrassende crunch, zijn ze ideaal om aan je desserts toe te voegen! Er bestaat ook pistachenotenpasta, met diepgroene kleur, handig om in huis te hebben! Wij selecteerden 5 heerlijke dessertjes met pistache.


Pistache-limoen cakebars met pistachefrosting


cake met pistache


Hou je van pistache? Dan zijn deze pistache-limoen cakebars vast iets voor jou! De frisse frosting met mascarpone, pistache en citroen maken het af! Bekijk recept



Semifreddo met frambozen en pistaches


Semifreddo met frambozen en pistaches
Semifreddo, een klassiek Italiaans dessert, is eigenlijk een bevroren mousse die veel weg heeft van een ijsje. Maar voor deze gelato heb je geen ijsmachine nodig! Een feestelijk en verfrissend dessert met frambozen en pistache voor een heerlijke smaak en prachtige kleuren! Bekijk recept



Tiramisu met passievrucht en pistache


Tiramisu met passievrucht en pistache
Geef tiramisu, de klassieker uit de Italiaanse keuken eens een verrassende en frisse toets met passievrucht, pistachenootjes, witte chocolade en Cointreau. Bekijk recept



Abrikozentaart met pistaches


Abrikozentaart met pistaches
Een taart van zachte abrikozen, afgewerkt met pistaches, daar zeggen we geen nee tegen. Dit gebak is geliefd bij jong en oud. Kruimeldeeg en abrikozen in de hoofdrol. Pistachenootjes en honing om te versieren, klinkt goed! Bekijk recept



Zoete croissantrolletjes met blauwe bessen en citroen


Zoete croissantrolletjes met blauwe bessen en citroen
Deze zoete croissantrolletjes maak je in een vingerknip klaar met bosbessenconfituur en citroenzeste. Afwerken met fris citroenglazuur en gehakte pistachenoten, en ze kunnen al op tafel. Heerlijk bij de brunch of picknick! Bekijk recept