Een ware klassieker van over de taalgrens: Luikse salade oftewel salade Liègeoise. Een heerlijke maaltijdsalade met krieltjes, krokante spekblokjes en boontjes.
Ingrediënten
400 g krielaardappelen
1 sjalot
200 g sperziebonen
10 g krulpeterselie
2 bio-eieren
2 little gems
½ el graanmosterd
100 g gerookte spekblokjes
1 el olijfolie extra vierge
1 kl wittewijnazijn
peper
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Was en halveer de krielaardappelen. Snij de sjalot fijn. Snij de uiteinden weg van de sperziebonen. Hak de peterselie fijn. Kook de aardappelen beetgaar in 10 minuten in gezouten water. Voeg dan de sperziebonen toe en laat nog 6 minuten koken. Giet samen af.
Breng een steelpannetje met water aan de kook en kook de eieren zacht in 6 minuten. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel ze.
Snij de wortel van de little gem en breek de blaadjes los. Halveer ze. Meng de olijfolie, de helft van de fijngesneden sjalot, de helft van de fijngehakte peterselie, de graanmosterd, per persoon 1,5 eetlepel water en de wittewijnazijn door elkaar tot een dressing.
Verhit een antikleefpan en bak de spekblokjes krokant (zonder vetstof). Voeg na 4 minuten de rest van de sjalot toe en bak mee. Voeg opnieuw na 2 minuten de afgegoten boontjes en krieltjes toe en laat kort meebakken. Kruid met peper en zout.
Halveer de eieren. Schik de blaadjes little gem op borden en serveer hierop de gebakken spekblokjes, krieltjes en sperzieboontjes. Werk af met de dressing, de zachtgekookte eitjes en overstrooi met de rest van de peterselie.
Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.