Oh wat zijn we verzot en trots op onze Belgische keuken! Echt heerlijk comfort food, dat we leerden maken van onze grootmoeders. Maar als we eerlijk zijn, zijn het niet altijd de lichtste gerechten... Daar is uiteraard niets mis mee, af en toe genieten van die heerlijke lekker vullende kost van eigen bodem moet kunnen. Maar we hebben ook eens nagedacht en gezocht, en wat blijkt? Er zijn ook zeker enkele klassiekers die tóch heerlijk licht zijn, of met enkele eenvoudige aanpassingen dat worden. Om lekker van te genieten in de lente!


Asperges op zijn Vlaams


Asperges op zijn Vlaams
Dé klassieker bij uitstek zijn witte asperges op z'n Vlaams. Toegegeven: ze komen in een rijk botersausje, maar buiten die boter zijn het allemaal lekker lichte ingrediënten, waardoor het gerecht toch vrij laag in calorieën is. Serveer met een eenvoudig gekookt primeuraardappeltje. Werkelijk heerlijk! Deze topper vind je trouwens deze week in de 15gram Foodbox!



Waterzooi met vis en peterselieaardappelen


Waterzooi met vis en peterselieaardappelen
Een echte klassieker uit Gent: Waterzooi met verschillende soorten vis en verfijnde peterselieaardappelen. Trots op dit heerlijke gerecht van bij ons! Bekijk recept



Luikse salade


Luikse salade
Een ware klassieker van over de taalgrens: Luikse salade oftewel salade Liègoise. Een heerlijke maaltijdsalade met krieltjes, krokante spekjes en boontjes. Bekijk recept



Gepocheerd ei met grijze garnalen en karnemelkpuree


Gepocheerd ei met grijze garnalen en karnemelkpuree
Een typisch gerecht uit West-Vlaanderen: karnemelkstovers of karnemelkstampers. Dat is aardappelpuree met karnemelk. Een gepocheerd eitje en verse grijze garnalen passen er heerlijk bij. Vlaams culinair erfgoed dat je moet proeven! Bekijk recept



Krieltjessalade met boontjes, appel en witte pens


Krieltjessalade met boontjes, appel en witte pens
We maken een variatie op de Luikse salade, met krieltjes, appel en plakjes gebakken witte pens. Een verrassende combinatie van krieltjes met boontjes met een heerlijke dressing, met daarbij plakjes gebakken witte pens en appeltjes. Geniet ervan! Bekijk recept



Varkensmignonette met wortelstamppot


Varkensmignonette met wortelstamppot
Een gerechtje op grootmoeders wijze, maar dan in een snelle en lichte versie! Lekker sappig varkensvlees met een puree op basis van wortelen. Serveer met een goede schep pickles. Bekijk recept



Rosbief met knolseldergratin


Rosbief met knolseldergratin
Een heerlijk gerecht uit grootmoeders keuken, dat toch koolhydraatarm is, omdat we knolselder gebruiken in plaats van aardappelen. Smaakt overheerlijk en rijk, maar hiervan kan je lekker smullen zonder schuldgevoel, hoera! Bekijk recept