Sperziebonen zijn in seizoen van juni tot oktober. Je kan ze gemakkelijk klaarmaken door eerst de uiteinden te verwijderen door ze weg te snijden of af te breken. Je hoeft trouwens enkel het stukje met het steeltje te verwijderen, het puntig uiteinde mag je zo opeten. Maar toegegeven, als het snel moet gaan, durven wij ook alle boontjes bij elkaar te nemen, en de uiteinden aan beide kanten weg te snijden.
Breng een pot met gezouten water aan de kook en blancheer de boontjes 3 à 5 minuten. Of je kan ze dezelfde tijd stomen. Let op: zet geen deksel op de pot, want dan zullen de boontjes donkergroen kleuren en platkoken. Je kan eventueel ook nog een koffielepel bicarbonaat aan het kookwater toevoegen voor een garantie op een knalgroene kleur. Giet de boontjes af en laat ze schrikken onder koud water, om het gaarproces te stoppen. Je kan nu de boontjes zo opeten, of nog even bakken in boter of wokken met wat olie.
Sperziebonen zijn vaste gast in tal van klassieke gerechten, denk maar aan een salade Niçoise of Luikse salade of lekker in spek gewikkeld voor bij een gebraadje. Kies jij voor klassiek of origineel? Ga zelf aan de slag met deze 10 recepten!
Varkenslapjes met mosterdroomsaus, krieltjes en boontjes
Een echte klassieker uit grootmoeders keuken, die jij in 15 minuten op tafel kan zetten, je oma zou trots op je zijn! Sappige varkenslapjes met een mosterdroomsausje, gestoomde krieltjes en knapperige sperziebonen. Lang leve de (snelle) klassiekers! Bekijk recept
Kip met groene curry en sperzieboontjes
Kip met groene curry is zo'n typisch gerecht dat je gaat afhalen, maar zoals zo vaak geldt: wat je zelf doet, doe je beter! Bekijk recept
Varkenshaasje met mosterdsaus, boontjes en gebakken patatjes
Mals varkenshaasje een lekker mosterdsausje met gebakken sperziebonen en patatjes. Hier maak je jong en oud blij mee! Bekijk recept
Luikse salade
Een ware klassieker van over de taalgrens: Luikse salade oftewel salade Liègoise. Een heerlijke maaltijdsalade met krieltjes, krokante spekjes en boontjes. Bekijk recept
Aardappelsalade met kip, groene boontjes en pistachenoten
Een heerlijk verrassende aardappelsalade met reepjes kip, groene boontjes en crunchy pistachenootjes. Heerlijk in combinatie met de kappertjes en de dragon. Bekijk recept
Cordon bleu met boontjes in tomatensaus en geroosterde aardappelen
Een lekker krokante cordon bleu met smeuïge kaas en ham binnenin, met daarbij boontjes in tomatensaus en geroosterde patatjes. Laat het smaken! Bekijk recept
Kip Biryani met sperzieboontjes
Biryani is een rijstgerecht met kip uit de Indiase keuken. Heerlijk kruidig en gemakkelijk. De yoghurt is een mooi contrast bij deze pittige schotel. Bekijk recept
Varkenslapje met boontjes in spek en snelle aardappelgratin
Een sappig varkenslapje met daarbij retro boontjes in spek gewikkeld en een snelle, gemakkelijke aardappelgratin. Een gerecht om van te genieten! Bekijk recept
Pastasalade Niçoise
Voor de liefhebbers van de klassieke salade Niçoise brengen we een originele, lekkere vullende variatie met farfalle. En geen nood, alle originele ingrediënten zijn ook nog aanwezig: zacht gekookte eitjes, tonijn, boontjes, olijven, rode ui ringen en een heerlijke pittige dressing op basis van mosterd. Dat wordt smullen! Bekijk recept
Kruidige kip met groene boontjes
Kruidig, verrassend en klaar in een wip! Zet deze kruidige kip met groene boontjes en pistachenootjes eens op het menu. Of beter nog, laat de ingrediënten bij je thuis leveren, want dit recept zit deze week in de 15gram Foodbox. Bestel het hier!