Nu het zomer is, heb ik echt geen behoefte aan zware gerechten waar je van in de zetel moet gaan liggen. Dat was meer iets voor de winter, vinden jullie dat ook? Toch laat ik mijn favoriete winterse gerechten daarom niet links liggen. Ik maak er gewoon een zomerse variant van! Lekker licht, wat minder werk, maar zéker evenveel genieten.

Soep


gazpacho van witte en groene asperges
gazpacho van witte en groene asperges


Soep is een vaste waarde bij ons, het is naar mijn mening de allerbeste manier om meteen een bom van vitaminen naar binnen te werken. Met warm weer heb ik echter niet altijd evenveel zin om een loeiheet goedje naar binnen te werken. Daarom is een gazpacho het perfecte alternatief. Gebruik seizoensgroenten zoals deze witte en groene asperges en voor je het weet (er komt namelijk geen kookvuur aan te pas) heb je dit verfrissende soepje op tafel staan.

Chili con carne


veggie chili
veggie chili


Ooh, een heerlijke bonenstoof, daar mag je mij bijna altijd voor wakker maken! Niets kan mijn hartje zo verwarmen als een lichtpikante chili. In de zomer daarentegen kan de combinatie van bonen en gehakt al snel erg zwaar worden. Kies daarom voor een vegetarische versie, zoals deze spotgemakkelijke chili met maar 5 ingrediënten. Gemakkelijker dan dat wordt het niet, en je kan dan ook lekker lang in het zonnetje blijven zitten.

Spaghetti bolognese


pasta met schelpjes en kerstomaatjes
pasta met schelpjes en kerstomaatjes


Spaghetti bolognese zal in veel huishoudens wel wekelijks op de menu staan denk ik. Ik ben er zelf ook dol op! Toch kies ik, wanneer de zon naar buiten komt, wat lichtere sauzen die in een paar minuten klaargemaakt kunnen worden. Deze pasta met schelpjes en kerstomaatjes kost je geen snijwerk en het hele gerecht staat binnen het half uur op tafel.

Stamppot met worst


paprikastoemp met tonijnsteak
paprikastoemp met tonijnsteak


Een smeuïge stamppot geserveerd met een stevige portie rode kool en een krokant gebakken worst kan ook zeker wel tot de winterse klassiekers gerekend worden. Hier een zomerse variant van maken is echter helemaal niet moeilijk. Vervang dat zware stukje vlees eens door een lichtgebakken tonijnsteak en meng wat zongedroogde tomaten en paprika onder je puree, en je stamppot is in no time omgetoverd tot een zuiderse maaltijd om u tegen te zeggen.