Over de oorsprong van het gerecht is er discussie. Er zijn er die zeggen dat het de techniek van het garen van vis in een zuur ('escabeche') bij de Inca's geïntroduceerd werd door de Spanjaarden, al zijn er ook archeologische vondsten van 2000 jaar oud die duiden op een gelijkaardige bereiding van vis. Ook in Equador bestaat er een gelijkaardige bereiding, met tomaten erbij.
Ceviche kan je van veel verschillende vissoorten maken, zoals zeebaars, zalm, tonijn, heilbot, kabeljauw maar ook coquilles, garnalen, venusschelpen en pulpo. Belangrijkste is dat de vis kraakvers is. Of tegenwoordig vind je ook vegan versies met bijvoorbeeld watermeloen, palmharten of gewoon zelfs tomaten.
Om de vis te marineren, maak je 'leche de tigre', letterlijk vertaald 'tijgermelk'. Het is een mengeling van citroen- of limoensap, kruiden en chilipeper. Soms wordt er ook visbouillon bijgedaan. Het zuur van de tijgermelk zal ervoor zorgen dat de vis gaart. Voeg de tijgermelk wel pas voor het serveren toe, anders zal de vis helemaal plat worden.
Ceviche is een prachtige, exotische bereiding. Het zachte, malse van de vis in combinatie met de zure tijgermelk, combineert mooi met zoete smaken, zoals zoete aardappel en fruit. Ontdek hier enkele heerlijke bereidingen!
Ceviche met zeebaars en zoete aardappel
Een klassieke Peruviaanse ceviche, met zeebaars, zoete aardappel en avocado. Het friszure sausje - de tigre di leche - waarin de vis gaart is hemels lekker. Een voorgerecht dat niet zou misstaan op een feesttafel. Bekijk recept
Ceviche met geroosterde zoete aardappelblokjes
Ceviche is de heerlijke uitvinding uit Peru. Het is een vistartaar van zeebaars, die gegaard wordt in citroensap, 'tigre de leche', of tijgermelk noemen ze het. Bekijk recept
Ceviche clásico met zoete aardappelpuree
Ceviche clásico is een heerlijke rauwe visschotel van zeebaars uit Latijns-Amerika. Lekker in combinatie met avocado en zoete aardappelpuree. Bekijk recept
Gevulde avocado met ceviche
Ceviche is de heerlijke bereiding van rauwe vis uit Peru. Fris, zuur en feestelijk! Presenteer in een halve avocado voor een extra mooi effect. Bekijk recept
Ceviche van zalm met physalis, mango, avocado en krokante quinoa
De zomer op je bord? Probeer deze zalige ceviche van zalm eens, gemarineerd in 'tigre de leche' met aji amarillo en gember, met daarbij physalis, mango, avocado, chilipeper, gemarineerde sjalot, koriander en krokante quinoa. Zo origineel en zo verfrissend! Bekijk recept