Gember is één van mijn favoriete kruiden. Als ik sushi ga eten is er na het eten nooit opgelegde gember over. Een beetje geraspte gember is ideaal om een gerecht een licht pikant maar vooral fris, citroenachtig accent te geven. Gember toevoegen in je gerechten, zorgt er ook voor dat ze lichter verteerbaar zijn. Laten we eens kijken waar gember vandaan komt en vooral 10 manieren ontdekken om het te gebruiken en te bewaren.

Gember, Zingiber officinale, komt oorspronkelijk uit India. Maar reeds zeer snel kon je gember ook terugvinden in recepten en de traditionele geneeskunde van o.a China en Vietnam. En de Arabieren hebben gember reeds in de tijd van de Romeinen naar Europa gebracht. Daarna is het door de ontdekkingsreizigers in al de andere continenten geïntroduceerd. Hierdoor is het bijna in alle keukens te vinden!

Omdat gember een hoge bodemtemperatuur nodig heeft groeit het vooral in tropische gebieden. Maar het lukt ook om een stukje gember, vooral als er nog knopen zichtbaar zijn, te laten kiemen op een warme plaats achter glas of in een serre, om thuis eens te proberen! De rietachtige bladeren zijn zeer vezelig maar wel eetbaar.

Gember is in allerlei vormen te vinden in de winkel: de verse wortel, gekonfijt, gemberpoeder, gembersiroop, opgelegde gember, gemberconfituur, gemberolie,... En dan ben ik er waarschijnlijk nog enkele vergeten. Het interessante is dat je dit, behalve de essentiële olie, allemaal zelf kan maken met de verse wortel. Koop dus de verse wortel in bulk in een goede biowinkel of Aziatische supermarkt en ga aan de slag in de keuken. De schil van de gember is trouwens niet eetbaar, maar je kan die er wel gemakkelijk afschrapen met een koffielepeltje!

Dit zijn 10 manieren om verse gember te gebruiken en bewaren :


1. Rasp de verse wortel in Aziatische gerechten maar probeer het ook eens met worteltjes en in dressings.

Mechelse koekoek met gember
Mechelse koekoek met gember


 

2. Snij gember in julienne en stoom mee met groenten of vis. Voor de echte gemberliefhebbers kan je gerechten afwerken met de rauwe fijngesneden gember voor wat extra pit en textuur.

Kokossoepje met kabeljauw
Kokossoepje met kabeljauw en gember


 

3. Maak verse gemberthee met enkele stukken fijn gesneden verse gember en citroen. Meestal kan je 2-3 koppen maken met dezelfde schijfjes. Voeg ook eens wat munt of groene thee toe.

Krachtige gemberthee
Krachtige gemberthee


4. Maak verse limonade door gember sap te mengen met citroen of limoen, suiker of stevia en serveer dit zeer koud.

Detoxlimonade
Detoxlimonade


5. Verse gember is ook zeer lekker in sapjes, smoothies en gazpacho. Dit maakt groene sapjes drinkbaar.

Wortel gember sap
Wortel gember sap


6. Rasp een grote hoeveelheid gember en vries in een ijsblokjesvorm. 1 ijsblokje komt ongeveer overeen met 1 eetlepel.

7. De gemberwortel bewaar je best in de koelkast. Wikkel hem in een keukenpapiertje, en steek dan in plastiek zakje. Zo blijft de gember tot 3 weken goed. Of je kan gember ook gewoon invriezen.

8. Maak zelf opgelegde gember en experimenteer met andere soorten azijn. Frambozenazijn is een aanrader.

9. Snij de gember zeer fijn met een mandoline, droog de schijfjes en maal tot poeder. Ideaal om te gebruiken in gebak. Let wel: gemberpoeder is straffer dan de verse variant!

Gemberkoekjes
Gemberkoekjes


10. En de experimentele koks moeten zeker eens Chinese "ginger milk pudding" maken. Een enzyme in gember doet warme melk veranderen in verse kaas. Of gemberbier, al dan niet met alcohol, met gefermenteerde gember.

Voila, geen excuses meer om een verse gember niet te gebruiken!