Komijn is een blockbuster in de exotische keukens, maar wordt nog steeds (te) weinig gebruikt in onze keuken als je’t mij vraagt. Tijd om daar verandering in te brengen! Leuk weetje:. vroeger gebruikte men komijn om "trouw" bij mannen te stimuleren. Wie weet zien we komijn opduiken in het volgende seizoen van "Temptation Island"?

Een heerlijk luchtige madeira cake met komijn
Een heerlijk luchtige madeira cake met komijn


Komijn (Cuminum cyminum) is een 30 cm hoog plantje met venkelachtige bladeren. In de keuken gebruiken we alleen de zaden want de bladeren zouden bijna zo stug zijn als dennennaalden. Recepten met verse bladeren, stengels of wortels heb ik niet kunnen vinden. Oorspronkelijk zou komijn vooral voorkomen rond het Middellandse Zeegebied, maar nu zijn de belangrijkste producenten Turkije en India. Veel schermbloemigen, waartoe ook andere lekkere planten zoals venkel, wortels, karwij en peterselie behoren, hebben niet altijd warmte nodig dus het zou ook perfect te kweken zijn in zanderige grond of pot in ons klimaat. Dat ga ik zeker proberen!

Tips & weetjes over komijn  • Komijn is niet te verwarren met karwij, zoals in sommige kookboeken wel eens gebeurt door de vertaling. Karwijzaadjes zijn van dezelfde familie maar zijn iets sterker van smaak en gebogen i.p.v. recht.

  • Je kan de smaak van komijnzaadjes versterken door de ze bij het smelten van de boter of olie eerst de zaadjes 1-2 minuten te laten bakken tot de geur echt vrijkomt. Ga daarna verder met het stoven van de uien, look of andere groenten.

  • De meningen over het al dan niet kort droog roosteren van de zaadjes, in de oven of een pan, lopen uit mekaar. Roosteren geeft een iets meer nootachtige smaak, maar ongeroosterd zorgt voor een iets meer bloemig karakter. Volg dus vooral je eigen smaak!

  • Of je kan komijnzaadjes ook fijnmalen in een vijzel, dat doe je best in kleine hoeveelheden, zodat de smaak van je zaadjes goed bewaard blijft. Als je komijn in poedervorm koopt, zal de smaak dus al snel vervliegen. Gemalen kruiden voeg je best in het midden of op het einde van het gerecht toe. Laat het niet te droog worden, want gemalen kruiden verbranden sneller, waardoor ze bitter kunnen worden.

  • Komijn is ook een vaste onderdeel in veel kruidenmengsels en curry pasta's. Enkele voorbeelden zijn currypoeder, Indische garam masala, Noord-Afrikaanse ras-el-hanout en Amerikaanse tex-mex.

  • Topcombinaties: Misschien wel het bekendste gerecht waar komijn een hoofdrol speelt is hummus. Men voegt het ook veel toe aan wortels, rode biet en bloemkool.


Heerlijke hummus met rauwe groenten
Heerlijke hummus met rauwe groenten


Andere minder bekende combinaties zijn abrikozen en komkommers. Voeg dus volgende keer eens wat komijn toe aan een Griekse tzatziki of Indische raita.

Ik hoop dat jullie komijn iets beter hebben leren kennen en het in de toekomst meer gebruiken. Ik geef je alvast enkele heerlijke recepten mee zoals een luchtige madeira cake met komijn, en een heerlijke komijn lassi, waarin komijn helemaal tot zijn recht komt!

Een lekker verfrissende lassi met komijn
Een lekker verfrissende lassi met komijn