Je kent het wel, de ene keer heb je nog enkele restjes over en de andere keer kom je net dat ene ingrediënt te kort. De oplossing? Invriezen! Zo heb je altijd een kleine portie achter de hand.

Ijsblokjes invriezen


Verse kruiden


Het lukt niet altijd om je kruidentuintje perfect op orde te hebben. Hak wat kruiden fijn en doe deze in een ijsblokjesvorm. Overgiet met olijfolie. Voeg de kruiden toe aan je pasta, saus of soep. Experimenteer ook met verschillende kruidenmengelingen. Maak bijvoorbeeld een mediterrane en een Scandinavische kruidenmix.

Bouillon en fond


Zelfgemaakte bouillon vergt wel wat inspanning en tijd maar is minstens dubbel zo lekker. Maak een keer een extra grote portie en vries de rest in. Doe ook wat bouillon in een ijsblokjesvorm. Heel handig als je slechts een beetje bouillon nodig hebt om je saus extra op smaak te brengen. Een kleine voorraad kippenbouillon, kalfsbouillon en visbouillon zijn een must.

Pesto invriezen


Pesto is het lekkerst als je ’m helemaal zelf maakt. Je kan het invriezen als ijsblokjes voor als het snel moet gaan. Zo tover je in een mum van tijd een smaakvolle pasta op tafel.

Pimp je drankjes


Doe wat verse frambozen, granaatappel, limoen of zelfs bloemetjes in een ijsblokjesvorm en vul de vormpjes verder met water. Doe nadien de prachtige ijsblokjes in een zelfgemaakte limonade of in een cocktail voor een extra feestelijk effect.

Wijn invriezen


Het gebeurt wel vaker dat we na een etentje wat restjes wijn overhouden. Vries de wijn in als ijsblokjes en gebruik ze nadien om je sauzen en stoofgerechten op smaak te brengen.

Koekjesdeeg


Maak de volgende keer wat extra koekjes deeg en duw het deeg aan in de ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd extra deeg in huis en tover je in een mum van tijd versgebakken koekjes op tafel. Ideaal voor onverwacht bezoek of gewoon voor jezelf!

En nog een extra tip: eens alles ingevroren is in de ijsblokjesvorm, kan je ze ontvormen en gewoon in een diepvrieszakje doen (vergeet niet te labelen) en terug in de diepvriezer leggen. Zo bespaar je plaats, en kan je je ijsblokjesvorm opnieuw gebruiken voor iets anders.