Tandoori is ontzettend populair geworden de laatste jaren, je vindt het op elke menukaart van Indische restaurants maar ook in hippe snackbars, foodtrucks of zelfs in de supermarkt. Geen wonder want de prachtige roodgloeiende kleur en de kruidige geur van kardemom, kurkuma en kruidnagel prikkelen meteen je zintuigen. Vanaf nu maak je ‘m lekker zelf!

Een echt familierecept

India is een land met een ontzettend rijke geschiedenis en cultuur. De diversiteit aan smaken en geuren in de gerechten is overweldigend! Eén van de populairste in ongetwijfeld ‘chicken tandoori’. Hiervoor worden de kippenboutjes of stukjes een nacht gemarineerd in een mengeling van yoghurt en kruiden tot het vlees doordrongen is van alle smaken en een prachtige donkerrode kleur heeft. Tandoorikruiden zijn een mix van komijnpoeder, cayennepeper, kurkuma en gemalen koriander. Maar het is niet zo dat er een standaardrecept voor bestaat. Elke regio, elke familie en elk restaurant heeft zijn eigen favoriete mengeling.

De yoghurt in het recept zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt waardoor het boterzacht van het been valt.

De tandoor

Na het marineren wordt het vlees gegaard in de tandoor, een traditionele Indische kleioven. Deze oven is eigenlijk verticaal en wordt opgestookt met houtskool waardoor je gerecht die typische rokerige smaak krijgt. Door de sterk isolerende werking en de licht ovale vorm van de ovens wordt het tot wel 500 graden binnenin. Hierdoor wordt je eten supersnel gaar en krijgt het geen tijd om vocht en voedingsstoffen te verliezen.

Oorspronkelijk werd er alleen brood gebakken in de tandoor. Dit gebeurt door het uitgerold deeg tegen de kleiwand te plakken. Afhankelijk van het gebruikte deeg maak je in no-time roti’s, naan of chapati’s. Later ontstond het intussen bekende gerecht kip tandoori waarbij het vlees aan spiezen wordt geregen. Door de lekkere marinade en het snel garen van het vlees blijft je vlees super sappig en mals. Het rokerige aroma maakt het helemaal af!

Zin gekregen? Ga aan de slag met onze recepten! 

Klassieke kip tandoori 

Kip tandoori

Ga voor de echte klassieker en maak je eigen kruidenmengeling voor een sublieme kip tandoori!

Indische kikkererwtenburgers

Indiase kikkererwtenburgers met raita en courgettefrietjes

Liever origineel? Probeer dan deze Indische kikkererwtenburgers eens met frisse raita en courgettefrietjes.

Pizza kip tandoori

Pizza kip tandoori

Fan van fusion? Deze Indische pizza met kip tandoori serveert het beste van twee werelden!

Salade van kip tandoori en geroosterde aardappelen Salade van kip tandoori en geroosterde aardappelen

Een verrassende salade met sappige reepjes kip tandoori, spinazie, geroosterde krieltjes en een frisse dressing. Dit lekkere originele gerecht kan je trouwens deze week bestellen bij de 15gram Foodbox!