Een sapje is niet hetzelfde als een smoothie. Ik drink regelmatig sapjes en smoothies en merk dat er weleens verwarring ontstaat. Kortweg kan je stellen dat een sap meestal helder en vloeibaar is en een smoothie eerder dik en romig, maar wat is nu juist het verschil?

Een lekker gezond wortel-gember sapje
Een lekker gezond wortel-gember sapje

Wanneer spreek je van een sapje?


Wanneer je vruchten of groenten perst of verwerkt in een sapcentrifuge spreek je van een sapje. De vezels worden gescheiden van het sap, en je houdt een vloeibaar drankje vol vitamen, mineralen en antioxidanten over. Aangezien sappen 100%vloeibaar zijn worden de voedingsstoffen snel opgenomen door je lichaam. Dit wortel-gember sapje is bijvoorbeeld supergezond en lekker.

Een lekker groen sapje met appel en spinazie
Een lekker groen sapje met appel en spinazie


Als je niet graag groenten en fruit eet, is een sapje de manier om toch je dagelijkse dosis hiervan binnen te krijgen. Er gaan namelijk wel wat stukken fruit en groente in een sapje. Je kan ook eindeloos variëren met sapjes en zelfs ‘vieze’ groenten kan je verwerken in een sapje en ze lekker laten smaken door wat fruit en kruiden toe te voegen.

Een geel sapje met mango en ananas
Een geel sapje met mango en ananas

En wat is een smoothie dan?


Een smoothie maak je met een blender waar je geschild fruit en groente mixt met water, sap of plantaardige melk en eventuele extra’s zoals superfoods en zaden. Het grote verschil met een sapje is dat bij een smoothie alle vezels bewaard blijven. Aangezien je hele stukken fruit en groente mixt, zal een smoothie veel ‘steviger’ zijn en beter vullen dan een sapje. Je kan een smoothie dus perfect als volwaardige maaltijd drinken.

Een mooie roze smoothie van frambozen
Een mooie roze smoothie van frambozen


Als ik smoothies maak, verrijk ik ze altijd met superfoods zoals tarwegras, chiazaden of kant-en-klare mixen. Je kan smoothies naar smaak zoeter, of zuurder maken door bijvoorbeeld meer limoen of honing of dadels toe te voegen.

Een smoothie zorgt voor een groter verzadigingsgevoel dan een sapje. Wil je er een echte maaltijd van maken? Voeg dan yoghurt of havermout toe aan je mix of je smoothie. Je kan je smoothie zelfs met granola eten! Zo doe ik het aangezien ik moeilijk lactose verteer.

Mijn voorkeur?


Ik maak als ontbijt veel smoothies met bevroren fruit omdat een blender nu eenmaal iets gemakkelijker en sneller te kuisen is dan een sapcentrifuge. Ik heb de smoothies ondertussen ook geïntroduceerd bij mijn kinderen en die vragen er elke ochtend naar. De groene versie krijg ik enkel aan mijn oudste zoontje verkocht als er veel ananas in zit, mijn dochter zweert bij de roze en gele smoothies waar ondertussen toch ook al wat komkommer ingeslopen is. Ze slurpen dit met een rietje naar binnen of eten het in een kommetje bestrooid met granola. Zo krijgen ze dagelijks hun dosis vitamientjes binnen.

Een gezonde groene smoothie
Een gezonde groene smoothie


In het begin is het even zoeken, maar wij hebben ondertussen een aantal beproefde recepten die we wekelijks klaarmaken. Ik vries op zondag meestal in stukjes gesneden banaan in, frambozen of aardbeien en heb standaard een zak ananas en mango in de diepvriezer zitten. Door de banaan en mango krijgt je smoothie een smeuïge textuur. Je kan de smoothies zoals eerder gezegd verrijken met plantaardige melk zoals kokosmelk of amandelmelk, maar ik verkies meestal kokoswater omdat dit minder vet is en omdat kokoswater veel mineralen en vitaminen bevat.

De yellow mellow smoothie
De yellow mellow smoothie