Vandaag zoeken we verkoeling in... Spanje! Uiteraard niet onder de Spaanse zon, maar met één van hun meest verfrissende gerechten: gazpacho! Een koude, gemixte soep op basis van oud brood, tomaat, komkommer, ui, knoflook, paprika, water, olijfolie en peper en zout. Een variatie ervan (zonder tomaat), zou via de Romeinen in Spanje geïntroduceerd zijn. Het werd een populair gerecht vooral in de meest zuidelijke delen van Spanje, in Cordoba, Sevilla en Granada. In de 19de eeuw werden de tomaten ook toegevoegd. Uiteraard werd er toen nog geen mixer gebruikt, maar werden de ingrediënten fijngestampt in een vijzel. 

Ondertussen bestaan er nog heel wat meer lokale variaties. Het lichte, frisse soepje wordt ook vaak met extra garnituren geserveerd. Klassiek is dat fijngesneden groene paprika, ui, tomaat, komkommer en eventueel krokant gebakken croutons. Heerlijk! Maar je kan ook bijzondere variaties vinden met hardgekookte eitjes, reepjes ham (uit Extremadura, daar wordt de soep 'salmorejo' genoemd), gehakte amandelen en komijnzaadjes vermalen met munt. Bijzonder...

En uiteraard gaan wij graag zelf ook aan de slag met deze Spaanse topper! Ontdek onze verrassende en verfrissende variaties...

Nog meer tips over het maken van lekkere gazpacho ontdek je hier!


Gazpacho


Gazpacho
De klassieke gazpacho uit Andalucia. Serveer ijskoud op warme dagen, met croutons bij. Bekijk recept



Zomerse gazpacho


Zomerse gazpacho
Hoe serveer je de koude soep mooi? Werk af met verschillende kleuren kerstomaatjes en croutons. Bekijk recept



Groene gazpacho met avocado en komkommer


Groene gazpacho met avocado en komkommer
Wat denk je van een groene gazpacho bomvol groene groenten, kruiden en vitamines? Alles samen in de blender en mixen maar. Het is dus ook nog eens razendsnel! Deze soep is het beste ijsgekoeld, dus maak 'm op voorhand en zet in de koeling, of mix met wat ijsblokjes. Bekijk recept



Gazpacho van asperges met parmahamtoast


Gazpacho van asperges met parmahamtoast
Een heerlijk koud romig soepje van witte asperges met krokante toastjes en parmaham. Voorgerecht, lunch of hapje: deze originele feestelijke  koude soep past altijd! Tip: buiten het seizoen kan je ook diepgevroren witte asperges gebruiken. Bekijk recept



Gazpacho van tomaat en fruit


Gazpacho van tomaat en fruit
Heb je al eens geprobeerd om fruit toe te voegen aan je gazpacho? Verrassend fris en lekker! Bekijk recept



Nog meer inspiratie? Check de blog van onze vrienden van Foodbag.be eens, daar vind je ook 3 verrassende gazpacho-recepten. Deze week kan je trouwens als extra bij je foodbox heerlijke kant-en-klare gazpachos van JusRé bestellen, aanrader!